Været denne uka

Vind, snø og regn i hele landet denne uka. - Skikkelig drittvær

Meteorologene spår dårlige kjøreforhold, da kombinasjonen snø/sludd og varmere temperaturer møtes onsdag og torsdag.

DRITTVÆR: Meteorologene spår dårlige kjøreforhold utover uka. Nedbøren kommer først som snø, så blir det regn. Det kan bli glatt der hvor temperaturene holder seg kalde. Foto: Meteorologisk institutt
DRITTVÆR: Meteorologene spår dårlige kjøreforhold utover uka. Nedbøren kommer først som snø, så blir det regn. Det kan bli glatt der hvor temperaturene holder seg kalde. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag og tirsdag meldte meteorologene om stor sol i stort sett hele landet, med unntak av lengst nord, hvor mørketida nå har startet.

Men gleden er kortvarig. Det kommer nemlig et lavtrykk sigende inn fra Skottland og Nordsjøen som vil påvirke hele landet.

- Det blir skikkelig drittvær. Kaldt og surt, med mye vind og nedbør, konkluderer StormGeo-meteorolog Lillan Bergheim.

Lavtrykket vil først treffe Rogaland, Agder og Telemark tirsdag kveld, med vind og nedbør. I løpet av onsdag skal nedbøren ha kommet seg helt til Nordland.

- Det er ganske kaldt og nedbøren starter nok som sludd og snø. Etter hvert utover onsdag vil det gå over i regn i lavlandet i Sør-Norge. Nord på Østlandet kan det holde seg som snø hele onsdag, sier Bergheim.

Meteorologisk institutt konkluderer med det samme - lavtrykket vil påvirke hele landet.

- Man må nyte dagen i dag og i morgen. Lavtrykket vil påvirke hele landet onsdag og torsdag, sier Ragnhild Nordhagen, vakthavende meteorolog.

Sterk vind

Ikke nok med nedbør i ulike fasonger - regn, sludd og snø - men lavtrykket vil også bringe med seg sterk kuling flere steder i Sør-Norge. Det kan også komme liten storm langs kysten sør i Rogaland. Enkelte steder i Nordland kan også få opp til sterk kuling onsdag.

Det dårlig været vil fortsette på Vestlandet med mye regn torsdag. Etter hvert vil det bedre seg på Sør- og Østlandet.

- Det ser ut til at vestlandet får det meste av nedbøren fredag og inn i helga. Østlandet og Nord-Norge ligger mer i le, sier Nordhagen.

Dårlige kjøreforhold

Meteorolog Bergheim vil advare om dårlige kjøreforhold onsdag.

- Sørlig vind og en kombinasjon av nedbør og stigende temperaturer kan gi dårlige kjøreforhold - både onsdag og torsdag. Fredag fortsetter det, med vind fra vest - noe som kan gjøre at vinden tar mer, sier hun.

- Alle som skal ut å kjøre onsdag morgen må være påpasselig uansett om de skal kjøre høyt eller lavt, legger hun til.

Meteorologisk institutt advarer også om dårlige kjøreforhold.

- Overgangen fra snø og sludd til regn kan by på vanskelige kjøreforhold. Det er også en mulighet at nedbøren fryser der hvor den kalde lufta henger igjen, sier Nordhagen.

Twitter har meteorologene publisert bilder og grafikk av lavtrykket som trolig vil skape snøkaos utover uka. De skriver at den milde lufta som kommer inn onsdag kveld, gir en overgang fra snø/sludd til regn i Sør-Norge på torsdag.

- Også på fjellet blir det regn opp til 1600 meter over havet, skriver de.

Albert Sherington, trafikkoperatør ved veitrafikksentralen vest, sier de så langt ikke har fått inn noen varsel om dårlig vær i vente, men at det kan komme. På generelt grunnlag sier han:

- Vi oppfordrer alle til å kjøre forsiktig og kjøre etter forholdene.

Kaldeste i Norge

Den siste tida har store deler av Norge fått kjenne skikkelig på at vinteren har kommet - og kanskje har de innsett at jula bare er en måned unna.

Mandag publiserte meteorologene en liste over topp ti kaldeste steder i Norge natt til mandag.

I Sør-Norge var det Hedmark og Buskerud som var kaldest, med minus 18 grader. I Finnmark, Troms og Nordland var det mellom minus 20 til minus 22 grader.

Nydelig vær

Mandag og tirsdag er det derimot nydelig vær og sol i stort sett hele landet, og meteorologene anbefaler at alle nyter disse to dagene - før lavtrykket gjør sitt inntog tirsdag kveld.

- Bortsett fra litt sludd og regn på Vestlandet, litt snø i høyden og noen snøbyger i Finnmark, er det gode muligheter for å se sola, sier Nordhagen.

Mandag var første dag med mørketid også på fastlandet lengst nord i landet, og selv om det er klart vær, vil de ikke få se den skinnende sola.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer