- Vinden har snudd

Sa Hillary og ba om mer penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA/OSLO (Dagbladet.no): Hillary Clinton gikk av med seieren i nattens valgthriller i Pennsylvania.

Og hun gjorde det mange hadde trodd hun ikke skulle klare. Hillary vant Pennsylvania med den symbolsk viktige ti prosentpoengsmarginen.

Spørsmålet er om dette er nok til å gi Hillary den oppturen hun trenger for å slå Obama, eller om det bare er å utsette begynnelsen på slutten for hennes presidentdrøm.

- Står sammen med dere

Det var ingenting å si på stemningen da Hillary gikk på talerstolen på Park Hyatt i Philadelphia i natt norsk tid. Hennes støttespillere tolker valgresultatet som et bevis på at hun er kandidaten med den bredeste, folkelige appellen.

- I seks uker har senator Obama og jeg reist på kryss og tvers av staten, sa Hillary innledningsvis, og oppsummerte det som har vært en lang opptakt til enda et «skjebnevalg». 

- I dag valgte dere, sa Hillary, mens den fortløpende stemmeopptellingen viste at hun skiftet på å lede med ni til ti prosentpoeng på Obama.

Hillary er gjentatte ganger blitt oppfordret til å trekke seg av hensyn til partiet og det endelige presidentvalget. I går ga hun svar på tiltale.

- Jeg kan godt vakle og snuble, og det kan hende jeg faller. Men så lenge dere står sammen med meg vil jeg alltid komme meg på beina igjen, sa Hillary.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PUSTER UT FØR INDIANA OG NORTH CAROLINA: Hillary fikk en bjørneklem av ektemannen og tidligere president Bill Clinton under valgvaken i natt norsk tid. Foto: Jim Young/REUTERS
PUSTER UT FØR INDIANA OG NORTH CAROLINA: Hillary fikk en bjørneklem av ektemannen og tidligere president Bill Clinton under valgvaken i natt norsk tid. Foto: Jim Young/REUTERS Vis mer

- Vinden har snudd, erklærte hun offensivt.

- Send penger

Men en av de klareste beskjedene Hillary ga fra talerstolen var: Send penger!

- Jeg håper dere vil gå til HillaryClinton.com og vise deres støtte, sa en Hillary, som trolig bare har penger til å drive valgkamp i et par uker til.

Hun er avhengig av at seieren i Pennsylvania bringer inne friske penger i en slunken valgkampkasse, i en primærvalgkamp der kandidatenes rolle er blitt snudd på hodet.

Da startskuddet for nominasjonskampen gikk i januar, var det Hillary som var favoritten og tilsynelatende hadde det beste valgkampapparatet rundt seg. Nå må hun kjøre kronerulling.

Hillarys støttespillere sa at det i timene etter valgseieren hadde tikket inn i underkant av 3 millioner dollar i nettdonasjoner.

Dvelte ikke ved tapet

- Vinden har snudd

Fra talerstolen i Evansville, Indiana, tjuvstartet Obama valgkampen i de to neste statene. Han brukte liten tid på å dvele ved gårsdagens tap. Han gratulerte Hillary med seieren, men forsøkte også å se det positive i valgresultatet.

- Det er mange som trodde vi ikke kunne gjøre dette til et race, sa Obama om valget i Pennsylvania.

- Nå seks uker senere har vi spist opp forspranget, sa Obama, og takket de mange førstegangsvelgerne som støttet han.

Resten av talen brukte han på framheve sin egen politikk, og kom med en rekke angrep på republikanernes presidentkandidat, John McCain.

Skadelig

Det store, ubesvarte spørsmålet etter Pennsylvania er om seieren er stor nok til å gjøre Hillary til en troverdig kandidat til presidentvalget i november. For halvannen måned siden ledet hun med rundt 20 prosentpoeng på meningsmålingene. Med nattens resultat var den marginen halvert.

Likevel levde Hillary opp til kravet om å vinne med et tosifret antall prosentpoeng, slik hun gjorde i Ohio 4. mars.

Hadde Hillary bare vunnet med fem prosentpoeng eller mindre i Pennsylvania ville hun ikke hatt en sjanse mot Obama. Hun ligger allerede under i antall delegater. Og de siste ukene har Obama tatt kraftig inn på når det gjelder antall superdelegater.

The New York Times, avisa som tidligere i år erklærte sin støtte til New York-senator Hillary, har imidlertid fått nok.

På lederplass i dag ber de henne trekkke seg.

«Det er for lengst på tide at senator Hillary Rodham Clinton innser at hennes negativitet skader henne, hennes motstander, partiet og 2008-valget», skriver avisa.

Retter oppmerksomheten mot Indiana

6. mai skal de to kandidatene opp til eksamen i North Carolina og Indiana.  I dag skal begge de to kandidatene møte velgere i Indiana.

- Nå skal vi vinne Indiana og North Carolina, var den raske responsen fra Clinton-valgvakens talsmann rett etter at valgresultatet ble kjent.

Før valget i Pennsylvania ledet Obama med 1646 delegater mot Hillarys 1508. Med 99 prosent av stemmene talt opp i Pennsylvania, ligger Obama an til å bli stående med 1647 delegater, Hillary med 1556.

For å sikre nominasjonen må en av kandidatene ha minst 2025 delegatstemmer.

Håper på opptur

Håpet i Hillary-leiren er at Pennsylvania-seiren skal sikre pengestøtte og støtte fra de superdelegatene som ennå ikke har bestemt seg.

Under valgkampen i Pennsylvania ble det gjort et stort poeng ut av at Obama-leiren angivelig har brukt tre-fire ganger så mye penger som henne på tv-reklamer og valgkampmateriell - og likevel tapte.

- Jeg mener spørsmålet bør være om hvorfor han ikke kan dra seieren i land med den enorme økonomiske fordelen han har, sier hun, og legger til at demokratene vil være avhengig av å kunne vinne store stater som Pennsylvania i presidentvalget.

TAPTE - OG REISTE VIDERE: Barack Obama holdt valgvake i delstaten Indiana.
MASKINPROBLEMER: CNN melder om flere problemer med stemmemaskinene under valget. Her stemmer to unge i Oakmont.
VANT - OG BLE: Hillary Clinton holdt sin valgvake i Pennsylvania.