Vinden løyer i Finnmark

Været vil bedre seg i løpet av i formiddag etter et døgn med orkan i kastene flere steder langs kysten i Troms og Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet har ført til omfattende materielle skader, og det er også meldt om mindre personskader.

  - Vinden har begynt å minke nå, men fortsatt blåser det liten storm enkelte steder i Finnmark, opplyste vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB i dag morgen.

  I løpet av i går og i natt ble det målt nordvestlig full storm flere steder langs kysten i Troms og Finnmark. På Fruholmen fyr i Finnmark og Hekkingen fyr i Troms har det blåst sterk storm, mens det enkelte steder er målt orkan i kastene. Sterk storm betegner vind på mellom 56 og 62 knop, mens grensen for orkan går ved 63 knop.

Brakk benet

I Mehamn brakk en kvinne i slutten av 50-årene det ene benet på to steder etter at hun i går gikk over ende i et av vindkastene. Bruddene var så kompliserte at hun ble sendt de 40 milene til Hammerfest sykehus i ambulanse for å bli operert.

  - Ut over dette har vi ikke fått melding om personskader. Det har imidlertid vært en masse mindre materielle skader. Takplater har løsnet, vinduer er blitt knust, en fritidsbåt havarerte og en garasje ble jevnet med jorden, opplyser lensmannsbetjent Kai Brox ved Mehamn lensmannskontor.

Fabrikktak blåste av

I Vardø ble halve taket på fiskeribedriften Aarsæther revet av i natt som følge av uværet som raste. Politiet i Vardø opplyser til NTB at taket over filethallen og administrasjonsbygg et til Arsæther Vardø løsnet ved 00.10-tida og blåste ut over byen. Aluminiumspipa fra fiskeribedriften ble funnet nesten en halv kilometer fra bygningen, mens takdeler ble spredt rundt i bygatene.

  Det er ikke meldt om personskader, men det har oppstått en del mindre materielle skader i Vardø etter at takplater, skilt, søppelkasser og flaggstenger har løsnet i vinden, opplyser politiet.

 Uværet førte ikke til større materielle skader i Vadsø.

Slått til pinneved

Ved fiskeindustribedriften Miljøprosess i Båtsfjord flerret vinden av rundt 500 kvadratmeter av fabrikktaket. Folk ble bedt om å holde seg innendørs da uværet raste som verst midt på dagen i går. Campingvogner veltet og ble ødelagt, mens flere biler fikk skader etter at vinden rev over ende et stillas. Midt i tettbebyggelsen ble en garasje nærmest sugd avgårde og slått til pinneved.

  I Hammerfest sentrum blåste takene av to forretningsbygg, men ifølge politiet kom ingen personer til skade. I Sør-Varanger politidistrikt var det i dag morgen ikke kommet melding om skader av noe slag. Hovedredningssentralen i Bodø har ikke igangsatt noen redningsaksjoner siste døgn som følge av uværet.

(NTB)