Vinden tok garasjetaket - kvinne (44) på sykehus med moderate skader

Ekstremværet Tor satte ny vindrekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag morgen var ekstremværet Tor offisielt over. I dag setter meteorologer og forsikringsselskaper seg ned for å summere opp hvordan ekstremværet slo ut.

Minst fire personer er skadet. I 18-tiden i går, blåste nemlig taket av en garasje i Sande i Sogn og Fjordane. Ifølge Firda ble trebygget som sto på toppen av en betonggarasje knust til pinneved da taket for. Tre personer ble skadet.

To personer - en mann (35) og en kvinne (44)- ble lagt inn på Førde sentralsjukehus.

- Vi fikk inn to av de tre skadde. Kvinnen er moderat skadd, og mannen er lettere skadet, sier kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde til Dagbladet lørdag morgen.

I Nord-Trøndelag, ble en 18 år gammel kvinne kjørt til sykehus, etter at minibussen hun satt i blåste av veien i Skage i Namdalen.

- En minibuss har blåst av vegen og en ung kvinne på 18 år ble fraktet til sykehuset med en mulig hjernerystelse, opplyser operasjonsleder Lars Letnes i politiet i Nord-Trøndelag til Trønder-Avisa.

Materielle skader Meteorologene sa i forkant av uværet at det kunne komme på nivå med Dagmar, som gjorde skader for rundt fire hundre millioner for fire år siden.  Gjensidige Forsikring har fått flere skademeldinger i løpet av morgenen, men kan foreløpig ikke si noe om hvor stort skadeomfanget er.

HERJET: Vinden herjet i Ålesund sentrum fredag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
HERJET: Vinden herjet i Ålesund sentrum fredag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix. Vis mer

- Så langt kan det se ut som om vi har sluppet litt rimeligere enn vi hadde fryktet i forbindelse med Tor. Samtidig er det helt umulig å konkludere med noe så tidlig. Før vi vet omfanget, er vi helt avhengig av å vente litt før vi får den fulle oversikten. Det vi ser er at de fleste skadene er meldt fra Sogn og Fjordane og nordover, Møre- og Romsdal og trøndelagsfylkene, sier kommunikasjonssjef Arne Voll til Dagbladet i 11.30-tiden lørdag.

Ifølge Voll er det mange skader på tak, en del bønder har fått skader på driftsbygninger og utstyr, og det er trær som har falt over biler og bygninger og gjort skade. Det er også meldt om skade på båter. 

HERJET: Stormen Tor herjer i Ålesund sentrum fredag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
HERJET: Stormen Tor herjer i Ålesund sentrum fredag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer

- Gjengangeren, som vi kunne blitt flinkere på, er løse gjenstander som flyr av gårde og gjør skade, sier Voll.

Sterkere enn Dagmar enkelte steder Han sier det er vanlig at mange ikke oppdager skader før lenge etterpå, særlig på tak og takstein, og oppfordrer folk til å ta en titt så fort som mulig.

Meteorolog Ida Marie Solbrekke ved Meteorologisk Institutt var usikker på om «Tor» kom opp på Dagmar-nivå eller ikke da Dagbladet snakket med henne lørdag morgen.

- Det er vanskelig å si helt sikkert før det har blitt lysere, så folk har fått meldt inn skader. Enkelte steder har de nok hatt mer vind denne gangen enn de hadde under Dagmar. Samtidig var det pålandsvind under Dagmar, så jeg tror nok det trengte lenger inn i landet, og det er alltid litt verre. Jeg ser likheter mellom de to stormene, men Tor fulgte i større grad kysten oppover, sier Solbrekke.

Kråkenes tok rekord De mest utsatte stasjonene har hatt orkan, men de fleste målestasjonene har målt styrke mellom 28-30 meter i sekundet, som er sterk storm. Sterkest vind er målt på Kråkenes, like sør for Stad. Her ble det satt ny rekord, med vindstyrke på 48,9 meter i sekundet. Under Dagmar ble det målt 43 sekundmeter, til sammenligning.

Den sterkeste vinden ble målt i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fylker, og Solbrekke tror førstnevnte fikk mer pålandsvind enn den siste.

9000 fortsatt strømløse Langs hele Vestlandet løsnet tak, strømmen forsvant, veier ble stengt og fly innstilt da uværet traff.

VELTET: Vinden veltet denne hengeren på Nordhordlandbrua i går ettermiddag, men ingen personer ble skadet. Foto: Ørjan Liseth.
VELTET: Vinden veltet denne hengeren på Nordhordlandbrua i går ettermiddag, men ingen personer ble skadet. Foto: Ørjan Liseth. Vis mer

Foreløpig tall viser at rundt 60.000 husstander har vært uten strøm i kortere eller lengre perioder mens stormen raste.

- Det vil si at rundt 150.000 mennesker har vært berørt av strømbruddene, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE til NTB.

MYE VIND: Bildet viser Alan Karlsen på båthavnen  Elsero i Bergen før orkanen Tor traff vestlandet fredag ettermiddag.  FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
MYE VIND: Bildet viser Alan Karlsen på båthavnen Elsero i Bergen før orkanen Tor traff vestlandet fredag ettermiddag. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer

Ifølge NTB var Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal hardest rammet, men strømmen forsvant også flere steder i Buskerud, Oppland og Akershus.

Rundt 9.000 husstander er fortsatt strømløse lørdag morgen.

ØDELAGT GARASJE:  Et tak på en garasje i Bølerskrenten blåste av pågrunn av uværet Tor som har herjet landet fredag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
ØDELAGT GARASJE: Et tak på en garasje i Bølerskrenten blåste av pågrunn av uværet Tor som har herjet landet fredag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix. Vis mer

Tor skapte også trøbbel for trafikken. NTB melder lørdag morgen at en rekke fjelloverganger er stengt, tog på Bergensbanen er forsinket og flere fly er innstilt. På Sunnmøre slet et stort supplyskip under bygging seg i orkanen som herjet fredag kveld.