Meteorologene advarer:

- Vindkast på over 30 sekundmeter

Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler for de kommende dagene.

FAREVARSLER: Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler for kraftig vind de neste dagene. Det er også ventet høye bølger. Foto: Torstein Rasmussen / NTB
FAREVARSLER: Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler for kraftig vind de neste dagene. Det er også ventet høye bølger. Foto: Torstein Rasmussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå har vi sendt ut så mange farevarsler at vi selv nesten går i surr, skriver meteorologisk institutt på Twitter tirsdag ettermiddag.

De kommende dagene er det nemlig ventet kraftig vind og storm flere steder i Norge, og de gule farevarslene strekker seg fra nord til sør.

- Alle vil oppleve mye vind, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Hanne Beate Skattør, til Dagbladet.

ELEKTRISK: Et svært sjeldent værfenomen får værmelderen Shane Butler til å reagere under en direktesendt værmelding. Vis mer

Vindkast på 30 sekundmeter

Årsaken til den sterke vinden er at Norge rammes av et lavtrykk.

- De første farevarslene omfatter Salten, Ofoten og Lofoten og gjelder allerede fra i natt. Vinden vil deretter trekke nordover, og treffe Troms i morgentimene og Finnmark på formiddagen, sier Skattør.

Den kraftigste vinden er ventet i kyststrøkene og utsatte områder i Nord-Troms og Vest-Finnmark.

- I disse områdene vil det være perioder med liten storm og vindkast på over 30 meter per sekund. Men også i de nordlige delene av Nordland og i Sør-Troms vil vindkastene nærme seg 30-tallet, sier meteorologen og fortsetter:

KRAFTIG VIND: Det er ventet vindkast på over 30 sekundmeter flere steder i Nord-Norge onsdag. Foto: Meteorologisk institutt
KRAFTIG VIND: Det er ventet vindkast på over 30 sekundmeter flere steder i Nord-Norge onsdag. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

- Vinden vil også forårsake høye bølger. Nord for Møre og Romsdal er det ventet en bølgehøyde på fem meter. Det kan derfor være lurt å holde seg unna småbåter og forberede seg på at ferjer kan bli innstilt.

Den kraftige vinden i Nord-Norge vil løye utover dagen. Torsdag er det de sørlige delene av landet som må belage seg på mye vind.

- Vi har sendt ut gult farevarsel for Sunnhordland, Rogaland og Agder, hvor det er ventet sterk kuling og kortvarig storm.

- Vær forsiktig

Meteorologisk institutt anbefaler personer i de utsatte områdene å sikre løse gjenstander, unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder, samt å sjekke råd fra transportaktører.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

«Løse gjenstander kan blåse av gårde. Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen», står det i farevarslene.

- Det er viktig å være ekstra forsiktig og oppmerksom når det blåser kraftig, understreker Skattør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer