Vindkrafttak over isen

Stikk i strid med alle fjellvettregler er Liv Arnesen og Ann Bancroft glad for at det endelig har begynt å blåse på de enorme isviddene i Antarktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et blodslit for Liv Arnesen og Ann Bancroft. Med 113 kilo på slep hver var klatreturen opp Sygyn-isbreen på 3000 meter en kraftanstrengelse. En mann som fulgte de to isglade damene i begynnelsen ga seg halvveis opp den bratte og sprekk-farlige breen.

- Det er lange dager, og innmari tungt. Vi begynner å kjenne det i beina, sier Liv Arnesen på satelitt-telefon til Dagbladet.no.

Men de to er fortsatt venner og ved godt mot. Og endelig har det begynt å blåse.

Rekker fristen

Skal Arnesen og Bancroft holde tidsplanen om å krysse Antarktis på 100 dager må de være på Sydpolen innen 60 dager. Med nyfunnen vind i seilene er Arnesen optimistisk.

- Vi har ikke hatt vind de siste 6 dagene, men nå er det lovende. I dag har vi seilt 104 kilometer og i går seilte vi 87 kilometer, forklarer Liv.

Nå har hun godt håp om å slå elevene som konkurrerer med dem om å komme først til Sydpolen. Skoleelevene går like langt som de to polfarerne, og de som klarer å gå de riktige antall kilometere først vinner.

Ved hjelp av avansert telefonteknologi som de har fått låne fra det amerikanske forsvaret, forklarer Liv at Ann har fått en strekk i skulderen, men at de ellers er i god form.

Julemarkering

De lider åpenbart ingen nød matmessig til tross for sprengkulde og slitne kropper. Mens store deler av verden stresser rundt med julehandel og -forberedelser er julemiddagen på Antarktis allerede bestemt: Det blir spaghetti bolognese på Liv og Ann tar torskegryte. To av de eneste fire middagsalternativene de har under ekspedisjonen.

- Vi får hvertfall en hvit jul, sier Liv fortrøstningsfullt.

Julaften blir markert med en forhåpentlig lang etappe skiseiling og påfølgende enkel gaveutdeling i det lille teltet på kvelden.

VIND I SEILET: Endelig har vinden kommet, og Liv Arnesen er optimist med tanke på å nå Sydpolen innen fristen.