Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vindmåler sprengt av «Tor»

Ekstremværet setter rekord.

FRISKT I VEST: Fra båthavna Elsero i Bergen i ettermiddag. Politiet i byen har kalt inn ekstramannskaper for å takle ekstremværet. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
FRISKT I VEST: Fra båthavna Elsero i Bergen i ettermiddag. Politiet i byen har kalt inn ekstramannskaper for å takle ekstremværet. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet «Tor» herjer for øyeblikket langs kysten fra Hordaland til Helgeland, med vind stedvis oppe i orkan styrke. På Stadlandet har målestasjonen Kråkenes fyr sågar satt rekord.

- Klokka 19.00 ble det målt en middelvind på 48,9 m/s - det er det meste som noensinne er målt på en kyststasjon, opplyser Anita Ager-Wick, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Sterkere enn «Dagmar» Det er en høyere måling enn under «Dagmar» (2011), og den sterkeste vinden siden den ødeleggende nyttårsorkanen i 1992.

- Men i 1992 gikk bare målerne til 31 m/s, og vi hadde ikke måler på Kråkenes, så vi kan ikke vite akkurat hvor sterk vinden var den gang, sier Ager-Wick.

Hun opplyser videre at Avinors vindmåler på Gullfaks-feltet ble sprengt ved 99 knop (50,9 m/s, 183,4 km/t) tidligere i kveld.

Grensa for orkan går ved 32,6 m/s. I 21-tida har vindstyrken på Kråkenes avtatt noe - men er fremdeles langt over orkangrensa, med 47,4 m/s.

- Samtidig har den økt på Ona fyr og Vigra (begge i Møre og Romsdal), sier meteorologen.

Heldig vindretning Så langt har «Tor» fart hardt med hustak, sjøboder og tilhengere - men ikke på langt nær i like stor skala som under nyttårsorkanene «Dagmar», selv om sistnevnte hadde lavere vindstyrke.

- Nå blåser vinden fra sørvest, dvs. parallelt med kysten. Hadde den kommet vestfra, ville den slått rett inn på land og forårsaket langt mer skade, sier Ager-Wick.

I 21-tida beveger «Tor» seg sakte, men sikkert nordover langs kysten og befinner seg over Møre og Romsdal og Trøndelag, på vei mot Helgelands-kysten.

- Der vil den opptre som sterk storm i kveld og i natt, med dabber etter hvert av før ettermiddagen, sier Ager-Wick.

«Tor» har satt preg på store deler av landet. I tillegg til kystfylkene fra Hordaland til Nordland er også Hedmark, Oppland og Buskerud rammet.

Titusener uten strøm Spesielt hardt har ekstremværet fart med strømleveransen. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er 30 000 husstander i kveld uten strøm, og antallet forventes å stige.

- Vi har tett kontakt med nettselskapene, som gjør det de kan for å gi folk strømmen tilbake så fort det lar seg gjøre. En god del strømkunder må likevel belage seg på å vente til lørdag før de får strømmen tilbake, skriver NVE på sine hjemmesider.

En rekke båtforbindelser er rammet av uværet. I tillegg er en rekke flyavganger og -ankomster langs kysten innstilt, og også bil- og togtrafikken preges, med bl.a. stengt E6 over Dovre og forsinkelser på Bergensbanen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media