«Vinduene eksploderte, vannet lakk gjennom taket og deler av bygninger fløy gjennom lufta»

Syklonen Nargis kan ha krevd 63 000 liv i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Burma, et av verdens mest lukkede land for omverden, er rammet av den største naturkatastrofen i Asia siden tsunamien i 2004.

Omfanget er fortsatt svært uklart, men syklonen Nargis kan ha krevd 63 000 menneskeliv, melder NTB.

Statlige medier i Burma melder at antall omkomne er steget til 22 464, og at ytterligere 41 000 er savnet.

Les også: Syklonen kan avsløre juntaens svakhet

Øyenvitne-skildringer

Tallene er samtidig uklare. Avisa Myanma Alin, et talerør for militærjuntaen, vier nå for eksempel mest oppmerksomhet til valgkampen i forkant av folkeavstemningen 10. mai.

Men øyenvitneskildringene kommer også ut, blant annet gjennom blogger og nyhetsgrupper på nettet, selv om burmesiske myndigheter er regnet som enda verre internett-verstinger enn sine kinesiske og vietnamesiske naboer.

- Jeg er ikke den som blir litt skremt, men jeg må si at det var skremmende når vinduene eksploderte, vannet lakk gjennom taket og deler av bygninger fløy gjennom lufta, skriver en innbygger i Rangoon i en epost til Kaowao Newsgroup.

«Vinduene eksploderte, vannet lakk gjennom taket og deler av bygninger fløy gjennom lufta»

- Folk går rundt i gatene sent om kvelden og leter etter friskt vann eller et sted å dusje, rapporterer Mizzima, et nettsted som har spesialisert seg på nyheter fra Burma.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blokkerte veier

Mizzima melder at taket på sentralsykehuset i Rangoon er hardt skadet, og at sykehuset ikke har elektristitet eller friskt vann-

- Pasienter som venter på å bli operert er blitt sendt hjem, heter det.

Infrastrukturen er hardt skadet.

- Veiene er blokkert av tre som har falt, og de fleste bussene og drosjene står fordi de ikke har bensin, skriver Mizzima.

- I motsetning til i vesten, er det ingen nødsentre her, og skoler eller offentlige bygninger er ikke åpnet for å ta hånd om de hjemløse. Det er heller ikke noe system for å skaffe de rammede ris eller vann, heter det.

Den engelske avisa Guardian har samlet øyenvitneskildringer, uavhengige rapporter og de siste nyhetene fra Burma i en egen blogg.

Les også: - Hvor er soldatene som banket opp demonstrantene?

Krigssone

Deler av Burma beskrives nå som en krigssone. Du kan se FNs kart over hvordan flommen har rammet landet her.

- Folk sier at dette er verre enn tsunamien. Det er som å være i en krigssone, sa James East i hjelpeorganisasjonen World Vision til nyhetsbyrået DPA tirsdag, ifølge NTB.

Han mener omfanget kan bli verre på grunn av store transportproblemer i tillegg til mangel på ressurser. Internasjonale hjelpeorganisasjoner antar at over én million mennesker er uten vann og har mistet sine hjem.

Samtidig stiger antall døde dramatisk.

- Det kommer inn nye opplysninger hele tiden, og de taler for at vi står overfor en svært alvorlig katastrofe, sier Terje Skavdal til NTB.

Han er regional leder for FNs OCHA-kontor i Thailand og forteller at hjelpearbeidet sakte kommer på plass.

Norge gir 10 millioner

Internasjonale hjelpeorganisasjoner har hatt problemer med å skaffe seg oversikt over området som er rammet av syklonen, dels fordi militærjuntaen ikke har gitt fri adgang til landet, og dels på grunn av mangel på kommunikasjonskanaler, skriver NTB.

Khin Maung Win, fungerende redaktør i radiostasjonen Democratic Voice of Burma, frykter også at tallet på døde vil stige. Han mener regimet må ta på seg skylden for at det ikke ble sendt ut advarsler i forkant av syklonen, og at det ikke ble etablert et system for evakuering, ifølge NTB.

Samtidig tar det lukkede landet nå imot hjelp fra utlandet for å takle naturkatastrofen.

Norge bevilger 10 millioner kroner til hjelpearbeidet i Burma.

President George W. Bush ber juntaen i Burma la USA få hjelpe landet, og han tilbyr å sette inn den amerikanske marinen i hjelpearbeidet.

MANGLER VANN OG RIS: Folk går rundt i gatene sent om kvelden og leter etter friskt vann eller et sted å dusje.
SYKLONEN: Her er Nasas satelittbilde av syklonen som rammet Burma.
SLIK ER BURMA RAMMET: De hardest rammede områdene er merket rødt.
STORE ØDELEGGELSER: Her i Irrawaddy.
FÅR KRITIKK: Miltærjuntaen kritiseres for dårlig varsling. Her møter representanter for juntaen noen av flomofrene.