Kreta

Ving advarer etter storm

En mann er funnet død, og minst to andre er savnet etter at voldsomt styrtregn førte til store oversvømmelser på den greske øya Kreta lørdag. Reiseselskapet Ving advarer gjestene sine mot å forlate hotellene.

FLOM: Den greske ferieøya Kreta er rammet av styrtregn og flom. Uværet har også rammet Rhodos. Foto: AP / Harry Nakos / NTB
FLOM: Den greske ferieøya Kreta er rammet av styrtregn og flom. Uværet har også rammet Rhodos. Foto: AP / Harry Nakos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har sendt ut en SMS til gjestene våre, hvor vi oppfordrer folk til å holde seg innendørs. Vi ber dem om ikke å kjøre noe sted, og lytte til de lokale greske myndighetene, sier Maria-Anne Zachrisson, Vings sjef i Norge, til Dagbladet.

Det samme gjelder for gjestene på Rhodos, som også er rammet av uværet.

TV 2 omtalte saken først.

Over 1000 gjester på Rhodos

Ving har 80 gjester på Kreta, men på Chania-sida og ikke i området hvor uværet har herjet som verst. På Rhodos har Ving 1077 gjester.

- Vi følger veldig godt med situasjonen, ikke minst på hva lokale myndigheter råder alle til å gjøre. Og så har vi beredskap her hjemme, som ser på hvordan situasjonen utvikler seg, forteller Ving-sjefen.

De har per lørdag kveld ikke fått henvendelser fra kunder på bakgrunn av uværet, opplyser hun.

Vings flyginger skal heller ikke være berørt av uværet. De planlagte flygingene planlegges å gå som normalt.

- Hvis det skulle komme mye regn, så blir det løst på hvert enkelt hotell. Vi er litt utenfor sesong, så det vil være mulig å flytte på gjester hvis det skulle bli nødvendig. Vi har foreløpig ikke hatt noen slike tilfeller, men det er noe av det som vi er forberedt på, sier Zachrisson.

- Omfattende skader

En 50 år gammel mann mistet livet etter at bilen hans ble tatt av vannmassene som følge av kraftig nedbør i Heraklion, melder den greske avisa Kathimerini lørdag.

En redningsinnsats pågår for å finne flere personer som fremdeles er savnet. Bilder fra det populære feriestedet Agia Pelagia viser store ødeleggelser.

Lokale medier melder om omfattende skader i flere kystlandsbyer, der gatene ble til elver og skylte med seg biler og løse gjenstander.

I Sitia ble åtte turister og en sikkerhetsvakt strandet på byens arkeologiske museum.

- Situasjonen var ute av kontroll, og værfenomenet i regionen er eksepsjonelt, sier Sitias ordfører til TV-kanalen Skai.

- Hold dere i ro

Det uventet kraftige uværet rammet Kreta seint fredag, og spesielt hardt rammet er området rundt den største byen Heraklion, som ligger sentralt på øyas nordkyst. Myndighetene i Heraklion ber folk om å holde seg mest mulig i ro.

Oversvømmelsene rammet også Heraklions internasjonale flyplass, som var stengt fram til lørdag ettermiddag som følge av uværet, skriver Cretapost.

Forskere mener menneskeskapte klimaendringer forsterker ekstremværhendelser som flom, hetebølger og tørke. Ekspertene har advart om at slike hendelser vil skje hyppigere og bli mer intense.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer