Ving: Dødsbussen var på service i forrige uke

Reisebyrået er klare på at de stiller strenge krav til sine underleverandører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge reisebyrået Ving skal den forulykkede bussen som veltet i et travelt kryss sentralt i Alanya ha vært på service så seint som i forrige uke, skriver Expressen.

- Jevnlig service - I går fikk jeg en rapport der vi ser at bussen er fra 2005 og er på jevnlig service. Den siste var gjennomført så seint som 19. juni i år, sier salgs- og driftsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving til Dagbladet.

Ving i Sverige forteller til Expressen at bussen dessuten var på en årlig kontroll så seint som den 16. mai.

I en e-post til Expressen opplyser Ving at de i sin kontrakt med underleverandørene har strenge krav. Blant annet skal bremser, styresystem, hjul og liknende kontrolleres daglig ved hjelp av en sjekkliste.

Dette bekrefter Zachrisson til Dagbladet.

21 krav - I kontrakten er det en rekke krav. For det første må de forholde seg til landets egne regelverk, i dette tilfellet Tyrkia, i tillegg har vi 21 punkter som må være oppfylt før vi kan bruke selskapet. Dette går på sikkerhet, teknisk vedlikehold, sjåfører, teknisk stand og liknende, sier hun.

- Sjåføren har sagt at det var svikt med bremsene. Hva er deres tanker om det når dette skal kontrolleres daglig?

- Politiets etterforskning må vise hva som er årsaken, sier Zachrisson.

- Men har dere garanti for at eksempelvis bremsene ble sjekket?

- Vi forutsetter at de gjennomfører sine prosedyrer etter avtalen, men vi har ingen kontroll på at dette gjøres før hver enkelt busstur.

- Ikke min feil Mens sjåføren hevder det var feil med bremsene, mener politiet i Tyrkia at han kjørte for fort.

DØDSULYKKE: En svensk 14-åring og en dansk 68-åring omkom i bussulykken i ferieparadiset Alanya i Tyrkia. Åtte nordmenn befant seg også om bord. Foto: AP Photo/IHA/NTB Scanpix
DØDSULYKKE: En svensk 14-åring og en dansk 68-åring omkom i bussulykken i ferieparadiset Alanya i Tyrkia. Åtte nordmenn befant seg også om bord. Foto: AP Photo/IHA/NTB Scanpix Vis mer

Expressens Kassem Hamadé traff ham da han ble ført inn til nye avhør på politihuset i Alanya.

- Det var ikke min feil! Det var ikke min feil! Bremsene fungerte ikke. De var ødelagte. Hadde jeg ikke svingt som jeg gjorde hadde alle i bussen vært døde nå, sa han og gråt.

En svensk 14 år gammel gutt og en 68 år gammel dansk kvinne mistet livet og flere andre ble skadd i dødsulykken i det travle krysset i Alanya fredag. Åtte av passasjerene i bussen var nordmenn.

Bussen var på vei ned en bratt bakke da den skulle svinge til venstre i et veikryss, men bussen bussen kjørte rett ut i veikrysset i høy fart mens sjåføren prøvde å svinge. Det fikk bussen til å velte.

 SERVICE:  Ifølge reisebyrået Ving skal den forulykkede bussen som veltet i et travelt kryss sentralt i Alanya ha vært på service så seint som i forrige uke, skriver Expressen. Foto: AP Photo/IHA.
SERVICE: Ifølge reisebyrået Ving skal den forulykkede bussen som veltet i et travelt kryss sentralt i Alanya ha vært på service så seint som i forrige uke, skriver Expressen. Foto: AP Photo/IHA. Vis mer