Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ving reddet: Flyr igjen på tirsdag

Thomas Cooks norske datterselskap Ving har sikret videre drift, melder selskapet. Varsler at alle fly er i lufta i morgen.

KONKURS: Slik reagerer Ving-turistene på Thomas Cook-konkursen. Video: Henriette Eilertsen / Dagbladet TV Vis mer

9000 nordmenn har mandag vært villrede etter at reisegiganten Thomas Cook natt til mandag gikk konkurs.

Det norske selskapet Ving er heleid av Thomas Cook - noe som har rammet trafikken og de norske reisende hardt i dag. Nå er Ving reddet, melder selskapet.

Hele ledelsen i Ving har mandag sittet i krisemøter for å avklare hvordan de skal håndtere konkursen og ivareta kundene som nå skal hjem.

Igang i morgen

Flyene går som planlagt allerede på tirsdag.

- Vinggruppen med Ving, Spies, Tjäreborg, Globetrotter og flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia, som er egne juridiske enheter, fortsetter virksomheten og trafikken går som vanlig igjen i morgen, tirsdag, melder selskapet.

Det er styret i Vinggruppen som har tatt avgjørelsen ikveld.

- Fullt fokus er nå på å ta vare på de reisende som er berørt av mandagens midlertidig avlyste flyreiser, og nå å sikre at flyene er i lufta allerede på tirsdag, melder selskapet.

VING: Enkelte kunder kan miste alt, andre får refundert hele reisen ved en eventuell konkurs som påvirker norske Ving. Vis mer

- Sikrer fortsatt virksomhet

- Selv om jeg er trist over konkursen til Thomas Cook Group og alle dens ansatte og lojale kunder i mange land, ligger mitt ansvar her i Norden og for Vinggruppens fortsatte reise. Siden vi er en uavhengig og lønnsom del av konsernet, har vi allerede vært i stand til å sikre vår fortsatte virksomhet med støtte fra våre banker, långivere og garantister, sier Magnus Wikner, administrerende direktør i Vinggruppen i Norden.

- Vi har et stort ansvar overfor våre kunder, ansatte, leverandører og samarbeidspartnere, og det er derfor jeg er veldig glad for at vi har klart å få en løsning så raskt, slik at vi kan fortsette å investere i den nordiske virksomheten, fortsetter Magnus Wikner.

Det er ukjent hvem som nå eier Ving og som sitter på kapitalen bak redningsaksjonen. Ving har varslet en pressekonferanse om saken tirsdag.

KRISE: Thomas Cook er konkurs det har allerede rammet titusener av reisende. Framtida til norske Ving, som er heleid av Thomas Cook, er også usikkert. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix
KRISE: Thomas Cook er konkurs det har allerede rammet titusener av reisende. Framtida til norske Ving, som er heleid av Thomas Cook, er også usikkert. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

Selskapet opplyser følgende på sine nettsider:

«Hvis du har en bestilt reise med avgang på tirsdag, vil flyet ditt gå som normalt. Skulle det skje en endring av tidspunkt, informerer vi kunder via sms. Kunder som er på destinasjonen og venter på hjemreisen vil bli varslet om en reisetidspunkt via sms.»

Det har vært problemer med betalling av hoteller på Vings reisemål i forbindelse med konkursen.

«I løpet av de nærmeste dagene kan det fortsatt forekomme problemer, noe vi beklager. Vi har løpende kontakt med de berørte partene for å løse dette.»

600 000 på verdensbasis

Over 9000 nordmenn og 34 460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper som er eid av Thomas Cook. I tillegg ligger det inne rundt 85 000 bestillinger hos charterselskapet Ving.

Så mange som 600 000 reisende på verdensbasis kan være rammet av konkursen av det 178 år gamle selskapet, som ble avviklet med umiddelbar virkning etter at forhandlingene i selskapet brøt sammen.

Kan bli kjøpt opp

Reiselivsekspert Hans Jørgen Elnæs fortalte til Dagbladet tidligere mandag at Ving fortsatt kan bli kjøpt opp.

- Ving har levert store overskudd og har en sterk merkevare i Skandinavia. Det er for tidlig å avskrive Ving som konkurs, for det kan komme potensielle kjøpere, men morselskapet er ferdig og Ving er en del av dette, sier Elnæs.

Ifølge 2018-regnskapet til Ving, som Dagbladet har hentet fra Brønnøysundregistrene, leverer Ving gode tall. I fjor hadde de et resultat før skatt på 155 millioner kroner.

GIFTEKLARE: Tonje Justsen og Daniel Justsen skulle egentlig gifte seg på Lanzarote 4. oktober. Nå er de redd for at bryllupet ikke blir noe av. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

I årsrapporten til Ving skriver styret imidlertid at det er betydelig usikkerhet knyttet til reiselivsmarkedet i framtida. Samtidig opplyser de om at overskuddene til Ving er sendt videre til Thomas Cook.

Noe som betyr at investorene som eier Thomas Cook kan komme etter verdiene i Ving.

- Ja, eierne vil ha som mye som mulig for redde sine investeringer. Men at Ving er godt drevet og god forretning, er det ingen tvil om. Det bør være gode muligheter for at Ving kan reddes ved et salg, sa Elnæs.

Mulig oppkjøp

Ifølge eksperten er det svenske investeringsselskapet Triton Partners en mulighet. De ville kjøpe Ving før sommeren, men Thomas Cook sa nei den gang. Triton Partners skal også ha kjøpt opp et mindre flyselskap i Nederland.

- Ting ligger til rette hos dem, så de er nok på kroken for å få tak i Ving, men det bør skje raskt, slik at man får en kontinuitet i avviklingen av Thomas Cook. Ving kan fort være verdt milliarden, men man må vente å se, sier Elnæs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media