Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vingeklipper Statkraft

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) tømmer Statkraft for penger. De ansatte frykter konsekvensene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Regjeringen øker det samlete utbytte fra sine selskaper med 8, 5 milliarder kroner. Ifølge Bergens Tidende har aldri staten før tatt så mye penger fra sine egne selskaper. Hardest går det utover Statkraft.

Finansministeren tar 98 prosent av overskuddet i Statkraft som utbytte.

Det er Statkraft resultatanslag for 2006 som ligger til grunn for regjeringens rekordhøye utbytteforslag og ut ifra nåværende ansalg utgjør dette 5, 88 milliarder kroner.

- Hemmer selskapet

Nå forteller konserntillitsvalgt i Statkraft, Odd Vanvik, Dagbladet.no at han er oppgitt og skuffet over finansministeren og regjeringen.

- Man vingeklipper et statlig selskap slik at de ikke har noen muligheter til å utvikle seg. Det hemmer selskapets utvikling i motsetning til de konkurrerende selskapene i Europa som ikke har den samme utbyttepolitikken, sier Vanvik.

Han mener at Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå har brutt tidligere løfter.

- Løftebrudd

image: - Vingeklipper Statkraft

For i 2004 var det Arbeiderpartiet og Senterpartiet som kritiserte regjeringen for å tømme Statkrafts kasse.

Da forsikret Aps Grethe Fossli NTB om at dette temaet ville bli tatt opp av Arbeiderpartiet helt til Statkraft fikk de samme vilkår som de andre store kraftselskaper i Europa nyter godt av. De to partiene mente at Statkrafts kredittverdighet og mulighet til å finansiere oppkjøp i utlandet ble alvorlig svekket ved at staten systematisk la beslag på en så stor del av overskuddet.

I dag er det blant annet Arbeiderpartiet og Senterpartiet som står for «årelatingen».

- Dette er et klart løftebrudd fra partiene. I opposisjon gikk Ap sammen med Fremskrittspartiet å krevde at staten bare skulle ta ut 50 prosent i utbytte, sier Vanvik.

Utbytte-Kristin

Men det er ikke bare Statkraft som opplever at finansminister Kristin Halvorsen tømmer kassa. Også Posten, NSB og Avinor merker at utbytte øker kraftig.

Vanvik er nå redd for at debatten rundt privatisering nå igjen vil blomstre opp.

- Konsekvensen kan bli at privatiseringspøkelse kommer opp igjen. Man viser at selskapene ikke får gode nok rammebetingelser med statlig eierskap, sier Vanvik.

 UTBYTTE-KRISTIN: Tar ut 98 prosent av overskuddet i Statkraft i utbytte. Foto: SCANPIX
UTBYTTE-KRISTIN: Tar ut 98 prosent av overskuddet i Statkraft i utbytte. Foto: SCANPIX Vis mer