Vingeklippet president

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter gårsdagens avstemning i Representantenes hus er det klart at president Bill Clintons politiske krefter er sterkt redusert. Uansett hva utgangen på riksrettsbehandlingen i Senatet blir, så skal det mye til at Clinton kan gjenvinne initiativet. Det eneste som kan gi ham ny styrke også i denne situasjonen, er det amerikanske folk. Velgerne har så langt ment at kravet om riksrett er en altfor sterk reaksjon på de handlingene han er anklaget for. Så uberegnelig som amerikansk politikk er i øyeblikket, er det derfor ennå ikke mulig å si noe helt sikkert om det endelige utfallet av prosessen.
  • Det som utspiller seg foran øynene på en hel verden i Washington i disse dager er noe av det mest bisarre som er skjedd på topplan i noe moderne demokrati. Landet er i virkeligheten i krig, men flertallet i Representantenes hus velger å fortsette sitt korstog mot presidenten på grunn av hans manglende seksualmoral. Republikanerne har hatt som mål å fjerne ham helt siden den konservative revolusjonen i 1994. Splittelsen i amerikansk politikk er dypere enn noen gang siden 2. verdenskrig, og debatten i går viste det til fulle da demokratene valgte å marsjere ut i protest.
  • Slik sett kan situasjonen minne om den som lå til grunn forrige gang en president ble stilt for riksrett, like etter den amerikanske borgerkrigen i 1860-åra. Det nye kristelige høyre som ble valgt inn i de folkevalgte organene i 1994 har fra første dag søkt ideologisk konfrontasjon framfor pragmatiske tverrpolitiske løsninger.
  • Nå går saken til Senatet som er en helt annen type forsamling. Her er ansvarligheten sterkere, de ideologiske motsetningene svakere og sansen for langsiktighet langt mer framtredende. Få tror i dag at det er to tredjedels flertall for å felle Clinton her. Senatet kan representere den besinnelsen som nå trengs i amerikansk politikk, og som kan hindre at presidenten og en lang rekke andre politikere blir felt på grunn av deres seksualmoral. Men uansett hvordan det går i Senatet, er det en vingeklippet Bill Clinton som nå går en langvarig riksrettsprosess i møte.