PLASTIKK:  Kontantnekten er ikke noe problem for Marius Egeland (22), Aleksander Skjold (21) og Fredrik Moe Mikkelsen (22). For selv om Aleksander bare har kontanter på seg, har alltid Marius med seg begge deler. — Vi må alltid ha med oss ham, sier Aleksander spøkefullt. 
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
PLASTIKK: Kontantnekten er ikke noe problem for Marius Egeland (22), Aleksander Skjold (21) og Fredrik Moe Mikkelsen (22). For selv om Aleksander bare har kontanter på seg, har alltid Marius med seg begge deler. — Vi må alltid ha med oss ham, sier Aleksander spøkefullt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Vinmonopol nekter betaling i kontanter

Snart følger butikkene etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| OSLO/BERGEN (Dagbladet): Vinmonopolet på Bergen Storsenter er bare ett av polene der du nå må sørge for å ha med deg plastkort om du vil handle inn ei flaske eller to.

—Vi begynte med å si at vi helst ikke ville ha kontanter. Nå har vi kommet til et punkt der vi sier nei til alle som ikke kan betale med kort, sier butikksjef John Eirik Tetlie til Dagbladet.

Sure kunder
Butikksjefen har fått to problemer etter at pengetransportene sluttet å gå i helga.
Han har ikke mynter og småsedler til vekslepenger, og han ønsker heller ikke å bli sittende med store kontantbeløp når penger ikke lenger blir hentet.

—Begge disse tingene gjør at vi nå ber kundene betale med kort, sier han.

I kassa står Aleksander Skjold med sedler i lommene, klar til å handle inn til en avslutningsfest etter eksamen.
Heldigvis kommer kamerat Marius Egeland ham til unnsetning og legger ut for polvarene.

—Vi har fått negative reaksjoner, men når vi forklarer årsaken, forstår kundene det, sier Ramona Tvedt i kassa.
Polkunder over hele landet begynner nå å merke følgene av vekterstreiken. Heller ikke på Oslo City var det i går mulig å betale med kontanter.

—Vi ønsker selvfølgelig ikke å stenge butikkene. Derfor oppfordrer vi heller kundene til å betale med kort. De må gjerne ta ut penger også, om utsalgene har kontanter til det, sier kommunikasjonssjef Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

I går gikk flere minibanker tomme, og de vil ikke bli etterfylt så lenge vekterne er i streik.

Nokas Verdi, som står for fylling av 70 prosent av landets minibanker, stoppet tirsdag utkjøringen av penger etter at vektere i selskapet ble tatt ut i streik.
Dette vil berøre banker og næringskunder over hele landet.
Daglig kjører selskapet ut mellom 500 millioner og 1 milliard kroner, opplyser konsernsjef Peter Wesenberg i Nokas Verdi.

Fordi flere butikker er i ferd med å gå tomme for vekslepenger vil kort snart kunne være det eneste betalingsmiddelet som gjelder om man skal handle, ifølge NRK. Andre butikker ønsker ikke lenger å ta imot betaling i kontanter fordi de ikke vil sitte inne med store kontantbeløp.

— Det vi oppfordrer våre kunder til, er å ta med seg mynter, fordi man kan delbetale med mynter. Hvis man har mynter, kan man betale resten med kort eller med kontanter, sier regionsjef Jan Paul Bjørkøy i Kiwi Innlandet til NRK.

Større pengeuttak Minibankene fylles et par ganger ukentlig, men mye tyder på at folk har tatt ut mer enn vanlig de siste dagene. Da går automatene raskere tomme.

Nærmere 2500 vektere er nå i streik etter at vekterstreiken ble trappet opp i går. Det rammer foruten transport av penger også sikkerhetskontrollene på flyplassene, innkreving ved noen bomanlegg, vakthold i butikker og andre steder der det brukes vektere.
Blant institusjonene som trenger vakthold er Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet i Oslo. De måtte stenge dørene i går.

NEI TAKK:  Vinmonopolet i Bergen Storsenter måtte i går stanse alt kontantsalg. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
NEI TAKK: Vinmonopolet i Bergen Storsenter måtte i går stanse alt kontantsalg. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer