Vinmonopolet selger vin fra ulovlige bosetninger

Vinmonopolet selger vin fra Golanhøydene, produsert av israelske bosettere som Norge fordømmer.

VIN: Rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon 2013 (t.v) og hvitvinen Yarden Chardonnay 2015 fra Golanhøydene selges på Vinmonopolet i Norge. Her er flaskene fotografert utenfor butikken på Aker Brygge i Oslo.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VIN: Rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon 2013 (t.v) og hvitvinen Yarden Chardonnay 2015 fra Golanhøydene selges på Vinmonopolet i Norge. Her er flaskene fotografert utenfor butikken på Aker Brygge i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vinmonopolet har i dag to viner fra israelske bosetninger i sitt bestillingsutvalg, rødvinen Gamla Cabernet Sauvignon og hvitvinen Yarden Chardonnay.

På nettsiden til Vinmonopolet er de to vinene oppført under «Øvrige land», ledsaget av et kart over Jylland i Danmark.

Hva Danmark har med de to vinene å gjøre, har ikke Vinmonopolets pressesjef Jens Nordahl noe svar på. Han bekrefter derimot at de i utvalget har to viner fra Golan Hights Winery, som eies av åtte israelske bosetninger som produserer vin på de israelskokkuperte Golanhøydene.

- Vi har på det nåværende tidspunkt ikke fått noen henvendelse om at vi ikke skal gi markedsadgang for produkter fra gjeldende område, sier Nordahl til NTB.

Stemte for FN-resolusjon

Norge har sittet i FNs sikkerhetsråd i flere perioder, blant annet da det i 1980 enstemmig vedtok resolusjon 465. Den pålegger FNs medlemsland å ikke på noe vis bistå Israel med bosetningene i de okkuperte områdene.

Norge har også stemt for flere andre FN-resolusjoner som i klare ordelag slår fast at de israelske bosetningene er ulovlige og et klart brudd på folkeretten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer