Vinmonopolet stanser salget av Fireball

For høye nivåer av propylenglykol funnet i Whisky-likøren.

STANSER SPRITDRIKK: Vinmonopolet stanser salget av whiskylikøren Fireball.
Foto: Jeanette Landfald
STANSER SPRITDRIKK: Vinmonopolet stanser salget av whiskylikøren Fireball. Foto: Jeanette LandfaldVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I helga skrev svenske Aftonbladet at Systembolaget stanser omsetningen av den populære whiskylikøren Fireball.

Fredag mottok Systembolaget advarsel om at drikken inneholder for høye verdier propylenglykol, og frarådet dermed sine kunder å drikke spriten.

Det er Systembolagets finske motsats, Alko, som har funnet for høye verdier av tilsetningsstoffet i Fireball. Systembolaget ble varslet om saken av en importør på lørdag.

Vinmonopolet stanser Vinmonopolet stanser nå også omsetningen av whiskylikøren.

- Vi fører også Fireball, men stanser nå salget av dette produktet, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Dagbladet.

Bing Lorentzen sier propylenglykol er et vanlig tilsetningsstoff i matvareindustrien, men Fireball har vist seg å inneholde for høye nivåer av stoffet enn det som er tillat i EU.

Sendt feil - I USA er det tillatt vesentlig høyere nivåer av propylenglykol i matvarer enn det EU tillater. Partiet med Fireball som nå er stanset var egentlig ment for USA, men ble ved en feil sendt til Europa, sier kommunikasjonsdirektøren.

Folk som har drukket whiskylikøren skal likevel ikke ha grunn til å bekymre seg.

- Det skal ikke være forbundet med helserisiko å innta moderate mengder av drikken. Men hvis folk har ei åpnet flaske med Fireball, er det bare å komme til oss med den, så vil de få pengene tilbake, sier Halvor Bing Lorentzen.

STANSES: Etter funn av for høye verdier av propylenglykol, stanser Vinmonopolet salg av whiskylikøren Fireball.
STANSES: Etter funn av for høye verdier av propylenglykol, stanser Vinmonopolet salg av whiskylikøren Fireball. Vis mer