POL-STRESS:  Når klokka nærmer seg 18 fredag 13. mai, må du kjappe på hvis du planlegger bobler i glasset på nasjonaledagen. Da er Vinmonopolet stengt fram til 18. mai.  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
POL-STRESS: Når klokka nærmer seg 18 fredag 13. mai, må du kjappe på hvis du planlegger bobler i glasset på nasjonaledagen. Da er Vinmonopolet stengt fram til 18. mai. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.Vis mer

Vinmonopolet stenger fire dager før 17. mai

Fra fredag 13. klokka 18.00 er det langlåst. Men her er smutthullene hos naboen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I folkeopplysningens tegn: fra kommende lørdag - pinseaften - er Vinmonopolet stengt i fire strake dager.

Så dersom du skal sikre deg sprudlende dråper i glasset eller andre polvarer til 17. mai, må du være innenfor døra til ditt utsalg før klokka 18.00 fredag 13. mai.

Da er det stengt fram til onsdag morgen 18. mai.

De aller fleste av Vinmonopolets 306 utsalg har åpent som vanlig en fredag. Det betyr 18.00 i byene, men enkelte såkalte minipol som bare er åpent noen dager mot ukeslutt, stenger allerede klokka 17.00 eller 17.30.

Her kan du klikke deg inn for å finne den helt sikre åpningstiden til ditt polutsalg.
 
Sjelden kalender
Hvorfor stengt i fire dager i tilknytning til vårens store festhelg med pinse som går rett over i nasjonaldag ?

Lørdag - pinseaften - er polstengt for aller siste gang etter norsk lov - Vinmonopolloven.

Søndag er søndag, mandag er 2. pinsedag og tirsdag er 17. mai.

- Det er kalenderen som har gjort det sånn i år. 16. mai er en av årets dager med størst omsetning, men i år faller altså dagen på 2. pinsedag, forklarer statsbutikkens informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt til Dagbladet lesere.

- Har dere vurdert utvidet åpningstid denne fredag ?

- Nei, det går ikke. Der er loven krystallklar. Men hvert enkelt utsalg bemanner etter behov, så det skal ikke stå verken på betjening eller varer. Og alle som har kommet innenfor døra innen klokka 18.00 eller annen stengetid, skal få handle seg ferdig.

Men fra og med neste år blir det åpent på Vinmonopolet på pinseaftener også.

Stengt tross lovendring
I fjor vedtok Stortinget å åpne polutsalgene fire dager som alltid har vært stengt: påskeaften, pinseaften, nyttårsaften og valgdager.

Men det skjer altså ikke nå til tross for at loven er vedtatt.

Informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt forklarer:

- Valgdagen i fjor var det åpent for første gang. Dette har vært arbeidsdag for de ansatte uansett. Men de tre andre, nye åpningsdagene har vært tarifffestede fridager for de ansatte, og derfor måtte det forhandles mellom de tre fagforeningene og ledelsen.

- Etter arbeidslivets regler må slike avtaler gjøres i forbindelse med et såkalt hovedoppgjør, og det har det ikke vært før i år. Og avtalen er ferdigforhandlet.

Det betyr at det blir åpent nyttårsaften allerede ved utgangen av dette året. Og neste år kommer påskeften og pinseaften med åpne polutsalg.

Stortingsflertallet holdt på at julaften fortsatt blir stengt.

Og her kommer mer folkeopplysning til de som bommer på fredag 13. og bor sånn til i forhold til Sverige:

Systembolaget har åpent alle dager unntatt 1. påskedag, medregnet pinseaften, 2. pinsedag og den helt vanlige svenske hverdagen tirsdag 17. mai.

Her er åpningstidene til nordmenns største nabopol i Strömstad.

Ølstopp klokka 15
For de som vil handle øl til helgen - eller mat for den del - nytter det ikke å komme i dagligvarebutikken like før klokka 18 pinseaften som en vanlig lørdag.

- Pinseaften er dagligvarebutikkene pålagt å stenge klokka 16.00. Og ølsalget stenger klokka 15.00 de fleste kommuner, som i Oslo. Men der kan det være lokale forskjeller fra kommune til kommune, opplyser kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til Dagbladet.