Vinn eller forsvinn for Jagland

Klokka 18.00 i dag gjenvelges, eller vrakes, Thorbjørn Jagland som Europarådets generalsekretær. Han har gjort en god jobb, sier forsker.

JA, ELLER NEI: Generalsekretær i Europarådet  Thorbjørn Jagland i rollen som sjef for Europas parlamentarikere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
JA, ELLER NEI: Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland i rollen som sjef for Europas parlamentarikere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STRASBOURG (Dagbladet): - Det ser relativt positivt ut, men det er uforutsigbart fordi det er så mange involvert, så mange land og partier, sa Jagland nylig til NTB.

Gode kort Men Jagland selv mener han har gode kort på hånda for å bli gjenvalgt her i Strasbourg idag. Det handler blant annet om at han har vært en operativ leder av det som tidligere i stor grad var en sovende institusjon i den europeiske politiske mosaikken.

- Jagland har vært en god sjef for Europarådet, både som operativ leder i dets verste krise de siste åra, situasjonen i Ukraina, og når det gjelder modernisering og effektivisering ev Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, NUPI, Pernille Riker til Dagbladet.

- Jagland har en viktig jobb, og har gjort en god jobb særlig når det gjelder Ukraina-konflikten, sier Riker.

Hun legger særlig vekt på jobben med å dokumentere hva som skjedde av vold og overgrep forut for, og under, revolusjonen i Ukraina i februar. Der var det Jagland som tok initiativet til å undersøke påstandene om vold og provokasjoner fra begge sider.

En utfordrer Den tidligere norske statsministerens eneste utfordrer i kampen om ledervervet er den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Hennes styrke er blant annet at hun kommer fra Europas mektigste land, et poeng man ikke skal undervurdere foran en så usikker avstemning som dagens.

Jaglands kampanje for gjenvalg blant de 300 parlamentarikerne fra 47 medlemsland har vært drevet på hans meritter som sjef siden han første ble valgt i 2009. Siden da har den politiske utviklingen i Russland, og Russlands rolle i og under den ukrainske revolusjonen, vært de sentrale utfordringene for Jagland.

Lammet domstol Men også Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har vært en utfordring. Domstolen var lammet av at det var 150 000 saker i kø, og ev en behandlingstid på seks, sju år. Bare køen var en undergraving av rettssikkerheten. Nå, på grunn av Jaglands initiativer, er behandlingstiden normal, og ikke lenger undergravende for rettssikkertehtsfølelsen.

Riker mener Jagland har spilt en viktig rolle i Ukraina-konflikten, men at hans innflytelse likevel er sterkt begrenset. Det er USA og EU som bestemmer de store linjene i hvordan politikken overfor Ukraina formes.

- Landene i Sentral-Europa oppfatter Europarådet som lite relevant i en høy-intensiv konflikt som den i Ukraina, sier Riker.

Dialog - ikke konfrontasjon
Land som Polen og de baltiske land, som er de som har en klarest anti-Putin profil i konflikten, har andre arenaer enn Europarådet for å fremme sine synspunkter, som EU og NATO, mener Riker.

- Europarådet spiller en annen rolle, nettopp fordi det også inkluderer Russland, sier Riker. Hun mener det er naturlig at det derfor er dialog og ikke konfrontasjon som preger Europarådets rolle i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer