TØFF VALGKAMP: Mona Sahlin er partileder for Socialdemokraterna og statsministerkandidat. Hun har hatt en fryktelig tung valgkamp, men i dag kom overraskende gode meningsmålinger. Foto: Reuters
TØFF VALGKAMP: Mona Sahlin er partileder for Socialdemokraterna og statsministerkandidat. Hun har hatt en fryktelig tung valgkamp, men i dag kom overraskende gode meningsmålinger. Foto: ReutersVis mer

- Vinn eller forsvinn for Sahlin

Den svenske statsministerkandidaten Mona Sahlin sammenliknes med Gro Harlem Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STOCKHOLM (Dagbladet): Sammen med et topptungt lag bestående av de tidligere statsministrene Göran Persson og Ingvar Carlsson, tidligere LO-leder Bertil Jonsson og nåværende LO-leder Wanja Lundby-Wedin startet Sahlin i går den siste, tunge innspurten før valget søndag. De fem møtte velgerne på Centralstasjonen i Stockholm.

- Meningsmålinger er en sak. Valgresultatet noe annet. Det føles som om det går i riktig retning nå, sier Persson som bare stilte opp på dette ene arrangementet i valgkampen.

Men meningsmålingene har hittil vært elendige for Socialdemokraterna og de rødgrønne, og Sahlin har langt dårligere tillit i befolkningen enn motstanderen hennes, Fredrik Reinfeldt. Men i dag kom et lyspunkt for Sahlin. Socialdemokraterna er igjen Sveriges største parti med en framgang på 1,2 prosentpoeng til 27, 9 prosent. Moderaterna og Reinfeldt taper samtidig 1,1 prosentpoeng og ender på 27 prosent, ifølge United Minds' siste måling. Likevel leder den borgerlige alliansen klart. Ekspertene tviler på at Sahlin kan klare å ta igjen dette forspranget, men de rødgrønne gjør nå alt de kan for å mobilisere velgere. Taper Sahlin valget, er hun trolig ferdig som partileder.

- Minst populær
Skulle Sahlin vinne valget, vil hun bli Sveriges første kvinnelige statsminister. Men selv om svenskene liker å kalle seg verdens mest likestilte land, forklarer flere Sahlins problemer med at hun er kvinne og at hun nå møter samme motstand som Gro Harlem Brundtland møtte i Norge for 30 år siden.

- Hun er den minst populære partilederen, også blant sine egne. Og det ser ikke ut til at Sverige vil ha en kvinnelig statsminister. Hvorfor det er sånn, er vanskelig å svare på, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Göteborg, Mikael Gilljam, til Dagbladet.

BLE STATSMINISTER: Gro Harlem Brundtland på talerstolen under valgkampen før stortingsvalget i 1981. Foto  NTB / SCANPIX
BLE STATSMINISTER: Gro Harlem Brundtland på talerstolen under valgkampen før stortingsvalget i 1981. Foto NTB / SCANPIX Vis mer

Han mener også at dårlig samarbeid mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet i den rødgrønne alliansen og liten støtte fra LO er viktige årsaker til at Sahlin sliter. Sahlin har dessuten framstått som en nødløsning for de svenske sosialdemokratene etter at Anna Lindh ble drept og Margot Wallström satset på en EU-karriere.

Det ser også ut til at Sahlin fortsatt huskes for den såkalte Toblerone-affæren på 1990-tallet. Da måtte hun trekke seg som partilederkandidat fordi hun hadde brukt statlige bankkort til å kjøpe private varer.

- De borgerlige er «den glade gjengen». De sier at vi har fått det litt bedre, og jeg tror det er det svensker vil høre, sier Gilljam.

For Sahlin ville en valgseier være et realt comeback, men taper hun på søndag, tyder alt på at hennes dager som partileder er talte.

-  Jeg tror det vil være umulig for henne å bli sittende. Hun kommer til å ta et valgnederlag som et personlig nederlag, sier Gilljam.

Det tror den norske valgforskeren Frank Aarebrot også.

- Reinfeldt har fordel - Det er ikke lett å være den første kvinnelige statsministerkandidaten. Sahlins situasjon minner om da Gro kom inn i statsministerstolen i Norge. Hun fikk mye tøff motbør og ble blant annet kalt «kjeftesmella i fra Bygdøy», sier han til Dagbladet.

Ap-nestleder Helga Pedersen skal delta på søsterpartiets valgvake i Stockholm søndag. Hun mener også Sahlins situasjon kan sammenlignes med Gro Harlem Brundtlands på begynnelsen av 1980-tallet.

- Her i Norge ble Gro utsatt for mye rart da hun ble partileder og statsminister, men hun opparbeidet seg en voldsom autoritet. Reinfeldt har dessuten en bonus ved at folk er vant til å se ham som statsminister, sier Pedersen til Dagbladet.

Hun tror ikke slaget er tapt for de rødgrønne i Sverige selv om de ligger langt bak på målingene.

- Måling er måling, og valg er valg. Vi opplevde målinger på 28 prosent like før valget i fjor, men fikk et resultat på 35 prosent i valget. Nå må hele partiorganisasjonen til Socialdemokraterna på beina og drive god gammeldags valgkamp for å mobilisere velgere, sier Pedersen