Vinn eller forsvinn

Silvio Berlusconi venter på sidelinja. Mario Monti trenger en seier i kveld.

UTFORDRER IGJEN: Silvio Berlusconi måtte gi statsministerplassen til Mario Monti i november i fjor. Nå er han klar til å komme på banen igjen. Foto:    AFP / GABRIEL BOUYS
UTFORDRER IGJEN: Silvio Berlusconi måtte gi statsministerplassen til Mario Monti i november i fjor. Nå er han klar til å komme på banen igjen. Foto: AFP / GABRIEL BOUYS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske nettavisa Slate hadde nylig en fin innføring i hva gjeldskrisa i Europa dreier seg om. Det var en tilbakelent eurokrise-guide for dummies, utformet som en dialog med en leser som virkelig ikke har fått med seg hva slags utfordringer eurolandene sliter med. Det første spørsmålet lød som følger: «Europa? Det er en slags fotball-liga, er det ikke?»

Slate er ikke det eneste mediet som har fått med seg at årets europamesterskap i fotball sammenfaller med en av de mest dramatiske kampene europeiske politikere har deltatt i siden kull- og stålunionen ble etablert. Klarer Merkel, Monti og de andre eurolederne å vinne markedenes og innbyggernes tillit på toppmøtet i Brussel i dag og i morgen, uten ekstraomganger? Og: Blir det Italia eller Tyskland som går videre til EM-finalen etter oppgjøret i Warszawa i kveld? Slår vi de to kampene sammen, får vi en fest for kommentatorer på metafor-jakt. Se på England, som ble slått ut av turneringen — kan det være et bilde på Storbritannias nye isolasjon i Europa-sammenheng, nå som en avstemning om EU-medlemskap ser ut til å være en reell mulighet? Hva betydde det egentlig at gjeldsrammede og utarmede grekere ble slått av Tyskland, Europas økonomiske og politiske supermakt? Var det et endelig varsel om at man må finne fram drakmene igjen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer