VIL DU SE DETTE? Du kan vinne et dykk om bord en miniubåt ned til vraket av RMS «Titanic» som ligger på 3800 meters dyp utenfor Canada. Les mer i artikkelen under om hvordan du kan stikke av med seieren i konkurransen Det store dykket. Foto: AP Photo/Ralph White/SCANPIX
VIL DU SE DETTE? Du kan vinne et dykk om bord en miniubåt ned til vraket av RMS «Titanic» som ligger på 3800 meters dyp utenfor Canada. Les mer i artikkelen under om hvordan du kan stikke av med seieren i konkurransen Det store dykket. Foto: AP Photo/Ralph White/SCANPIXVis mer

Vinn et dykk ned til «Titanic»

Bli med en miniubåt ned til 3800 meters dyp og se vraket på nært hold. Slik blir du med i konkurransen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. april 1912 gikk RMS «Titanic» ned på jomfruturen mellom Southampton og New York.

Over 1500 mennesker møtte sin grav i den iskalde Nordatlanteren, og bare 705 overlevde det som ble et av historiens dødeligste og mest myteomspunne skipsforlis i fredstid.

Til våren er det 100 år siden den skjebnesvangre kvelden, da hun like før midnatt traff et isfjell sørøst for Mistaken Point på Newfoundland.

Rederiet White Star Lines stolthet og datidas største og sikreste passasjerskip brakk opp og sank på under tre timer.

Se vraket med egne øyne Først i 1985 ble vraket oppdaget på 3800 meters dyp av franskmannen Jean-Louis Michel og amerikanske Robert Ballard.

Siden har bare et fåtall eventyrere, forskere og turister fått mulighet til å se det en gang så stolte og luksuriøse skipet på nært hold.

SITTE PÅ? Vinneren av konkurransen får bli med denne miniubåten ned til vraket.
SITTE PÅ? Vinneren av konkurransen får bli med denne miniubåten ned til vraket. Vis mer

Nå kan du bli en av dem.

I et samarbeid mellom RiksTVNational Geographic Channel og Dagbladet, vil én heldig vinner av konkurransen Det store dykket få bli med forskningsskipet «Akademik Keldysh» på et tolv dager langt tokt ut til havaristedet neste sommer.

Turen avsluttes med at du får lov til å bli med en miniubåt de 3800 meterne ned til selve vraket.

Siden tolv dager til sjøs utenfor Canada kan bli lenge å være borte fra venner eller familie, får du i tillegg lov til å ta med deg en valgfri person om bord på skipet.

Vedkommende får imidlertid ikke plass på selve ubåtdykket.

Konkurransevideo Konkurransen er delt i to deler og kulminerer med en finale rundt årsskiftet.

EGEN LUGAR: Vinneren av konkurransen og en venn får mønstre på forskningsskipet «Akademik Keldysh» som legger ut på et tolv dager langt tokt fra St. Johns på Newfoundland neste sommer. Ekspedisjonen avsluttes med dykket ned til RMS «Titanic».
EGEN LUGAR: Vinneren av konkurransen og en venn får mønstre på forskningsskipet «Akademik Keldysh» som legger ut på et tolv dager langt tokt fra St. Johns på Newfoundland neste sommer. Ekspedisjonen avsluttes med dykket ned til RMS «Titanic». Vis mer

For å bli en av de ti finalistene som skal kjempe om den eksklusive billetten, må du lage en videosnutt omkring stikkordet «fjernsynsglede» og laste opp på nettstedet detstoredykket.no.

- Vis oss din fjernsynsglede! I stuen, på fjellet, i båten eller i dine drømmer. Hvilken programleder ville du vært? I hvilken film ville du våknet? Rekonstruer den største tv-begivenheten i ditt liv. Her er det et hav av muligheter, og det beste bidraget vinner en unik og fantastisk reise ned til selve «Titanic», sier markedsdirektør Bernt Andersen i RiksTV.

Videoen trenger ikke å være en storslått produksjon eller av høy teknisk kvalitet; det holder med et mobilkamera og en god idé. Til høyre for denne teksten kan du se et tenkt eksempel.

Konkurransen starter 20. oktober klokka 12, med siste frist for innsending av videoer 11. desember klokka 23.59.

Finale Hver uke i sju uker vil én vinner bli stemt fram av publikum på nettsiden detstoredykket.no.

En jury bestående av representanter fra National Geographic Norge og RiksTV vil dessuten velge ut tre personer fra de øvrige bidragene som får gå videre.

DAGER FØR KATASTROFEN: RMS «Titanic» traff et isfjell 14. april 1912, bare fire dager inn i jomfruturen mellom Southampton og New York. Et par timer etter midnatt 15. april gikk hun ned. Foto: AP Photo/SCANPIX
DAGER FØR KATASTROFEN: RMS «Titanic» traff et isfjell 14. april 1912, bare fire dager inn i jomfruturen mellom Southampton og New York. Et par timer etter midnatt 15. april gikk hun ned. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Etter en kunnskapskonkurranse vil ti personer bli tre, som skal kjempe i den store finalen som blir dekket her på Dagbladet.no.

Alle sju ukesvinnere og tre utvalgte får - i tillegg til muligheten for et dykk ned til skipshistoriens best kjente vrak - en Grundig 55" Fine Arts 3D flatskjerm, ett års abonnement på Rikspakken fra RiksTV samt ett års abonnement på bladet National Geographic.

Les mer om konkurransen og fullstendig reglement på nettstedet detstoredykket.no.

DØDSFELLE: Over 1500 mennesker omkom, derav minst 20 nordmenn som skulle søke lykken i den nye verden. Bare 705 passasjerer overlevde.
DØDSFELLE: Over 1500 mennesker omkom, derav minst 20 nordmenn som skulle søke lykken i den nye verden. Bare 705 passasjerer overlevde. Vis mer