Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinn signert Fuglesang-bilde

- Jeg mister snart tellinga, sier Fuglesang om alle utsettelsene. Nytt forsøk i morgen tidlig.

VINN... dette bildet, signert av den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang. Etter planen skytes Fuglesang opp på et 13 dager langt oppdrag til ISS på lørdag morgen. Foto: ESA/NASA
VINN... dette bildet, signert av den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang. Etter planen skytes Fuglesang opp på et 13 dager langt oppdrag til ISS på lørdag morgen. Foto: ESA/NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE CANAVERAL, FLORIDA (Dagbladet): I anledning oppskytingen av Christer Fuglesang og romferja Discovery på lørdag, deler Dagbladet ut fem signerte bilder av den svenske ESA-astronauten.

Tror du Discovery kommer seg i rommet innen NASAs deadline som nærmer seg med stormskritt 30. august? Send svaret, inkludert navn og adresse, til gba@dagbladet.no. Fem tilfeldige og korrekte svar får bildet tilsendt i posten.

SISTE: NASAs managermøte erklærte for minutter siden at Discovery er GO for tanking og oppskyting 05.59 i morgen tidlig, norsk tid. NASA har endret på oppskytingskriteriene, og kan sende romferja til ISS selv om tirsdagens ventilproblemer skulle oppstå igjen.

Tankingen av flytende drivstoff har imidlertid fått rødt lys, på grunn av sjanse for lynnedslag under den første, kritiske timen. NASA tåler imidlertid en forsinkelse i denne prosessen, og tror værforholdene vil bedres snart.

Avlyst, avlyst, avlyst
Alle dårlige ting har vært tre for fysikeren Fuglesang, som skal ut på sin andre tur til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Mandagens oppskytingsforsøk ble avlyst på grunn av dårlig vær. Dagen etter oppdaget NASA-managere problemer med en hydrogenventil; den indikerte aldri at den lukket seg da kommandoen om stenging ble gitt.

Dermed ble oppskytingen satt 48 timer på vent, mens teknikere tømte og luftet tanken for å granske problemet. Testingen gikk problemfritt - ventilen oppførte seg som den skulle - noe som gjør NASA helt sikre på at det er snakk om en instrumentfeil.

Dagens forsøk ble likevel avlyst til fordel for ekstra evaluering.

00:00:00: Denne nedtellingsklokken på Kennedy Space Center i Florida har blitt nullstilt i overkant mange ganger de siste dagene. Foto: GEIR BARSTEIN
00:00:00: Denne nedtellingsklokken på Kennedy Space Center i Florida har blitt nullstilt i overkant mange ganger de siste dagene. Foto: GEIR BARSTEIN Vis mer

- Det ble annonsert at de trengte ytterligere 24 timer til å gjennomgå data fra testene før vi går videre med oppskyting, sa NASA under en pressekonferanse i natt.

Er med familien
Dermed blir det et nytt forsøk lørdag klokka 05.59, norsk tid.

Dagbladet følger oppskytingen direkte fra Kennedy Space Center i Florida.

Det begynner virkelig å haste for Christer Fuglesang, de seks andre besetningsmedlemmene og NASA om de vil opp til ISS før oktober. Dersom de ikke tar av innen 30. august må de stille seg i kø bak et russisk og et japansk fartøy.

I mellomtiden sitter Fuglesang og besetningen i karantene. Familien får imidlertid komme på besøk, dersom legetester viser at de er fri for sykdomssmitte.

SÅ NÆRE: Oppskytingen på mandag ble avlyst på grunn av dårlig vær. I motsetning til de to siste utsettelsene rakk Fuglesang iallfall å komme seg om bord romferja. Foto: NASA TV
SÅ NÆRE: Oppskytingen på mandag ble avlyst på grunn av dårlig vær. I motsetning til de to siste utsettelsene rakk Fuglesang iallfall å komme seg om bord romferja. Foto: NASA TV Vis mer

- Var noen timer på Beach House hvor jeg blant annet syklet på stranden med Rutger (Sønnen, journ. anm.). Alt går mot GO for startforsøk om 27 timer. Været gir 50 prosent sjanse, melder Fuglesang i en Twitter-oppdatering.

- Leggetid 12. natta i karantene. 12. filmen var The Dish, igjen om Apollo 11. T-19:35 for 4. gang, tror jeg. Mister snart tellinga :-), skriver han videre.

I tillegg til over sju tonn utstyr - inkludert mat, vann, en rekke vitenskapelige instrumenter og tredemøllen COLBERT - skal Discovery-astronautene bytte en tom ammoniakktank på ISS. Fuglesang skal delta på to av tre meget krevende romvandringer for å oppnå dette.

VENTER... Romferja Discovery står fjellstøtt på plattform 39A. Foto: AP Photo/Marta Lavandier/Scanpix
VENTER... Romferja Discovery står fjellstøtt på plattform 39A. Foto: AP Photo/Marta Lavandier/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media