Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinne over hvem - om jeg tør spørre?

Beograd 13. mai: I går natt bombet NATO en kjemisk industribedrift i utkanten av Beograd. Bomber de feil, slippes klor og fosgen ut, ekstremt giftige grunnstoffer. Blåser disse mot byen, dør omtrent en kvart million mennesker på en halv time. Bare her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved nedbombingen av oljeraffineriene i Pancevo og Novi Sad gikk store mengder vinylkloridmonomer, ren amoniakk og forbrenningspartikler opp i lufta. Virkningene sees i de to byene. Hvor har forurensningene tatt veien videre?

Etter opplysningene fra professor Zerefos fra Datasenteret for ozonhull ved Universitetet i Thessaloniki har ozonhullene over polene blitt større siden bombingen begynte på grunn av enorme mengder forbrent flydrivstoff over Balkan.

Biologene forteller at fuglene forlater fjellområder som bombes intensivt. Antall smågnagere vokser i byene.

Bomber som ikke er brukt, dropper NATO-flygerne i Adriaterhavet før de kan lande på hjemmebasen. NATO nekter å opplyse hva slags og hvor mange.

Når bombene faller, går dollaren opp og euroen ned. Og omvendt. USA skal betale krigsomkostningene, EU skal betale gjenoppbygging, står det i vestlige aviser.

Omkring 30 bruer er bombet i stykker. Også på motorveien E75 og på den tilsvarende internasjonale jernbaneforbindelsen - Vest-Europas forbindelse til Hellas og Det nære østen.

Med NATO som agent fører USA krig mot Europa og miljøet. NATO må vinne, gjentar politikere, som hakk i plata. Vinne over hvem - om jeg tør spørre?

Midt på dagen holder vi programmøte i Alternativt akademisk utdannelsesnett. Hvilken utdannelse er meningsfull under krig? Alt virker nærmest som kunstig åndedrett og opplivingsforsøk. Jeg synes synd på kolleger som skal undervise i parlamentarisk demokrati og det sivile samfunn.

Så holder professor Armando Gnisci fra universitetet La Sapienza i Roma forelesning om de intellektuelles rolle i Europa i dag. Felles konklusjon: Universitetene utviklet tidligere kritisk tenkning, nå produserer de yrkesutøvere. Befolkningen er likegyldig, politikerne hyklerske, generalene kyniske.

Sikkerhetsrådet nektet å fordømme USAs bombing av den kinesiske ambassaden. Tenk om Kina hadde bombet en amerikansk ambassade?

I dag fikk jeg en serie prospektkort med bombede bruer i Novi Sad. Serbia er nå landet der elvene flyter over bruene.

Kosovo spavendes fortsatt. 45 steder bombet i løpet av ett døgn. 18 raketter bare mot Pristina. De fleste mål er i byene.

Under Vietnamkrigen bombet USA for å tvinge befolkningen inn i byene, her bombes det for å tvinge oss ut i skogene.

For Gud vet hvilken gang hisser vi oss opp under debatten om årsaker og følger og albanernes situasjon. Vi har villet forandre systemet for at det ikke skulle ødelegge landet, NATO ødelegger landet for at vi ikke skal kunne forandre systemet.

Det er natt. Da passer nyeste vits: Hva drømmer man om i Serbia? Å våkne neste dag.