- Vinner han disse, vinner han valget

Eksperten sier at du må vinne disse to statene, for å vinne valget i USA.

MANGEMILLIONÆR: Donald Trump var først og fremst kjent som foretningsmann før han ble USAs 45. president. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Florida. Ohio.

To delstater som må vinnes, hvis du har en plan om å innta Det hvite hus.

Det mener USA-forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

- I det moderne valgkartet, fra 1996 til i dag, har aldri noen vunnet uten Florida og Ohio, sier Romarheim.

- Bill Clinton vant i 1992 uten Florida, John F. Kennedy vant i 1960 uten Ohio, men utenom det, blir disse to statene i mange tilfeller et uttrykk for hele nasjonens vekting av de to kandidatene. Derfor er jeg ganske sikker på at vinner én av disse kandidatene de to statene, så vinner han valget, sier han.

Kreativ matte

For å vinne det amerikanske presidentvalget må man ha stemmene til minimum 270 valgmenn.

Florida har 29 valgmenn. Ohio har 18. Vinner du delstaten, får du stemmene til samtlige.

- Det er mulig å komme opp med kreative regnestykker om hva annet du kan erstatte disse delstatene med, med da tar man ikke innover seg det grunnleggende, politiske DNA-et til den enkelte delstaten, sier Romarheim.

Kandidaten som vant Florida, han vunnet hvert valg siden 1992. En republikaner har aldri blitt president uten å vinne Ohio.

Gylden regel

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningssenteret Norce er ikke like sikker på at man vinner valget, om man har både Ohio og Florida.

- Det finnes bare en gyllen regel: kom deg til 270, og begge kandidatene har flere veier til det målet, skriver Mjelde i en e-post til Dagbladet.

Han trekker fram at Obama vant både Indiana og Virgina i 2008. Dette er delstater som tradisjonelt har vært republikanske, og som derfor var overraskende at gikk til Obama.

- Men hvis Trump taper Ohio og Florida, vil han nok også tape flere øvrige vippestater. Ohio og Florida har nemlig blitt mer republikanske over tid, så de to delstatene er lavthengende frukt for Trump, relativt sett, skriver Mjelde.

MANGEMILLIONÆR: Donald Trump var først og fremst kjent som foretningsmann før han ble USAs 45. president. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Tett

Det ligger an til å bli tett i nettopp disse to statene.

RealClearPolitics regner ut gjennomsnittet av en rekke meningsmålinger.

Den siste uka viser målingene i Ohio at Trump og Biden ligger helt likt. Begge to har 46,2 prosent oppslutning på gjennomsnittsmålingene.

Men målingene er ulike. Grafikken under viser målingene til FiveThirtyEight. Her har Trump i skrivende stund et forsprang på 0,8 prosentpoeng i Ohio.

Tallene i kartet oppdateres fortløpende.

Ingen dataSannsynlig demokratiskSikker demokratiskVippestat/usikkertSannsynlig republikanskSikker republikansk
Ingen data tilgjengelig enda
Sist oppdatert:

--

-- valgstemmer

Biden: --

Trump: --

I Florida har Biden foreløpig et forsprang på 2,2 prosentpoeng, ifølge FiveThirtyEight.

- Hvis det går mot dødt løp i Ohio og Florida, så mistenker jeg at dette valget blir mye tettere enn meningsmålingene har gitt uttrykk for så langt, sier Romarheim.

Biden leder klart på målingene, og har gjort det lenge.

I erkerepublikanske Texas ligger Biden rett bak Trump på målingene. Kun 0,9 prosentpoeng skiller de to fredag ettermiddag.

Romarheim er ikke i tvil om hva som kommer til å skje om Biden vinner Texas.

- Det jeg tør å si helt sikkert, er at hvis han tar Texas, så vinner han. Det er jeg helt sikker på.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer