Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinner kamp om usunn tannkrem

Professor Pål Barkvoll får nå gjennomslag i kampen mot bruk av tilsetningsstoffet triclosan i tannkrem. Stoffet kan gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå krever svenske myndigheter at EU sletter stoffet fra lista over godkjente tilsetningsmidler i kosmetiske produkter.

Triclosan er et bakteriedrepende stoff som tannkremprodusentene begynte å bruke i 1990. Svenske helsemyndigheter vil nå gjøre om stoffet til et legemiddel slik at det ikke kan brukes i vanlige kosmetiske produkter.

Allerede advart

Professor Pål Barkvoll ved Universitets Klinikk for oral kirurgi advarte i Dagbladet mot å bruke denne typen tannkrem allerede i 1996. Han mener det er unødvendig å bruke dette stoffet med mindre man har spesielle munnplager som bør behandles med antibakteriestoffer. Barkvoll støtter svenskene fullt ut.

Norge vil følge

Han regner med at dersom forslaget når fram i EU, så vil Norge følge etter.

- Triclosan er et betennelsesdempende middel som bare bør brukes ved behov. Jeg stiller meg derfor meget kritisk til at tannkremprodusenter tilsetter dette stoffet bare som et konkurransefremmende tiltak, sier han til Dagbladet.

Barkvoll understreker at stoffet et viktig legemiddel som ikke bør totalforbys.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media