- Vinner Obama i natt, har han seieren i lomma

Bare tabber eller avsløringer kan stanse han, mener forsker Svein Melby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meningsmålingene taler sitt klare språk. Ikke bare kommer Obama til å vinne i New Hampshire. Han kommer mest sannsynlig til å vinne stort.

Den erkjennelsen har nok forhåndsfavoritten Hillary Clinton også kommet fram til. I går kjempet hun mot tårene og stemmen sviktet den tidligere førstedamen, da hun møtte velgere på en kafé.

- Det var nok et tegn på at hun er trøtt og føler resignasjon. Nå er hun i ferd med å miste det hun har trodd ganske bestemt på, nemlig at hun skulle bli USAs neste president, sier seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier.Les: - Løpet er kjørt for Hillary

- Seier\'n i lomma

Etter seieren i Iowa har den 46 år gamle Illinois-senatoren Barack Obama ridd på en bølge. Bare i løpet av en knapp uke har han snudd Hillary Clintons solide forsprang på meningsmålingene til en 10 prosentpoengs ledelse.

- Hva har skjedd?

- Obama har tatt helt av. Han har truffet tidsånden, og har tatt ut det potensialet som har ligget der lenge; grasrota ønsker forandring, sier Svein Melby til Dagbladet.no.

Han omtaler Obama som et fenomen, en supereksponent for brobygging over de tradisjonelle skillelinjene i amerikansk politikk. Obama og hans politiske rådgivere har truffet blink.

EN HÅNDSREKNING: Barack Obamas budskap om forandring, generasjonsskifte og samling har slått an hos velgerne så langt. Her er han utenfor en kafé i New London, New Hampshire. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
EN HÅNDSREKNING: Barack Obamas budskap om forandring, generasjonsskifte og samling har slått an hos velgerne så langt. Her er han utenfor en kafé i New London, New Hampshire. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer

- Strategene rundt Obama har tenkt riktig hele veien. De har sittet kaldt og rolig og ventet. De har fått kritikk for at de ikke er tøffe nok, at de har vært for snille, men nå får de uttelling.

Melby tror rett og slett at Obamas medvind kan bli vond å snu - selv for Hillary Clintons velsmurte valgkampapparat.

- Nå skal vi ikke avskrive henne helt, men hvis det går sånn vi tror i New Hampshire, går hun på et nytt nederlag. Vinner Obama i natt, tror jeg nesten han har seieren i lomma, sier Melby.

Obamas popularitet kan ikke gjenvinnes med taktiske grep. Bare en grov tabbe eller kompromitterende avsløringer kan hindre Obama i å bli demokratenes presidentkandidat, mener seniorforskeren.

Å bli selve nyhetsstoryen i amerikansk valgkamp er det enhver kandidat drømmer om. Men havner du i medienes søkelys må du også tåle det.

- Obama vil utvilsomt bli gått nærmere etter i sømmene, sier Melby.

- The time for come has change!

Hiltons valgkampstab gjør nå alt de kan for å revansjere seg fra primærvalget i Iowa og de skuffende meningsmålingene i New Hampshire.

- Vinner Obama i natt, har han seieren i lomma

I timene fram til vi får vite resultatet går 6000 frivillige Clinton-medarbeidere fra hus til hus og banker på dører. I tillegg har de rundt 300 sjåfører i sving, som skal hjelpe til med å få ut budskapet.

Men der Obama snubler i ordene og roper ut med slitne stemmebånd: «The time for come has change!», og Clinton er på gråten, er det overraskende nok den 71 år gamle republikanske krigsveteranen John McCain, som ser ut til å generere mest energi på det som blir en maratondag for de håpefulle kandidatene.

- Nei, nei, nei, svarte McCain, da reporteren fra nyhetsbyrået Associated Press spurte om han ble sliten det harde valgkampprogrammet.

- Synet av folkemengden får blodet i årene til å fosse. Det er en form for spenning jeg aldri vil få i livet mitt senere, sier 71-åringen med valgkampbussen som bærer påskriften: «Mack is back».

«Mack is back»

McCain vant i New Hampshire for åtte år siden da han prøvde å bli republikanernes presidentkandidat. Nå har han ledet på meningsmålingene der foran den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney.

Seniorforsker Svein Melby tror ikke vi kan lese like mye ut av resultatet i New Hampshire når det gjelder de republikanske kandidatene.

- Der kan det bli et langdrygt rotterace. Et nytt tap for Romney kan bety at han er ute av det, men vinner han er han plutselig i tet. Vinner McCain i New Hampshire og i Michigan neste tirsdag vil han få en voldsom flyt. Men så har vi Rudy Giuliani. Han har satset alt på Florida og på primærvalgene som går av stabelen på den såkalgte supertirsdagen, sier Melby.

Vinneren fra Iowa, Mike Huckabee, ser foreløpig ikke ut til å appellere bredt nok blant velgermassen.

Da McCain vant i New Hampshire scoret han høyt blant de uavhengige velgerne. Nå får han tøff konkurranse fra Obama om denne velgergruppen. Rundt 45 prosent av delstatens 828 000 registrerte velgere er uavhengige. Det er dobbelt så mange som i Iowa.

Valgkampen i New Hampshire er nå i ferd med å avsluttes. I morgen flyr Romney og McCain til videre til Michigan der neste primærvalg holdes.

GLISSENT: Hillary Clinton sliter med appellen blant velgerne. Her er hun under et glissent valgkamparrangement i Dover, New Hampshire.
HOLDER KOKEN: Den 71 år gamle Arizona-senatoren ser ut til å holde koken godt. Her er han på vei inn i valgkampbussen.