- Vinner vi i Irak?

«Absolutt,» sier president Bush. «Nei,» sier hans forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Midt under valgkampen i oktober ble George W. Bush spurt om USA vinner krigen i Irak.

- Absolutt, vi vinner. Vi vinner, og vi vil vinne, om vi ikke drar derfra før jobben er gjort, svarte presidenten.

I går godkjente senatet Robert Gates som ny forsvarsminister i USA.

Under senatshøringen ble Gates spurt om USA vinner i Irak.

- Nei, sir, svarte forsvarsministeren.

Dermed fikk pressetalsmann Tony Snow i Det hvite hus en vanskelig oppgave, når han skulle forklare journalistene at presidenten og forsvarsministeren hadde samme syn på Irak.

- Når Bob Gates sier at vi ikke vinner i Irak, ser du ikke forskjellen, spør en journalist.

- Vel, om du ser på hva Bob Gates sa... han ble senere spurt av senator Inhofe om han var enig med general Pace at vi verken vinner eller taper. Om du hører på hva Bob sa, hva sa han? Han sa at målet var et Irak som kan opprettholde, styre og forsvare seg selv og være en alliert i krigen mot terror, svarer Snow.

ENIGE? President Bush\' talsmann Tony Snow fikk mange spørsmål om presidenten og forsvarsministeren er enige om Irak. Foto: SCANPIX/AP/GERALD HERBERT
ENIGE? President Bush\' talsmann Tony Snow fikk mange spørsmål om presidenten og forsvarsministeren er enige om Irak. Foto: SCANPIX/AP/GERALD HERBERT Vis mer

- Han sa at den eneste måten vi kan tape denne krigen på, er om vi mister viljen til å fortsette og fullføre oppdraget. Han sa også at om vi ikke fullførte oppdraget ville det være - hva sa han - regional katalysator, tror jeg, var ordet han brukte.

- Kan jeg bare komme tilbake til hva Steve spurte om. Gates ble stilt et opp-eller-ned spørsmål; vinner USA... spør en annen journalist.

- Riktig, og deretter ble han stilt et oppfølgingsspørsmål, svarer Snow.

- Ja, jeg forstår det. Men han sa «Vinner vi?». Hans svar var «Nei». Den siste gangen presidenten ble spurt, var svaret «Absolutt, ja».

- Jeg vet dere ønsker en å få en strid mellom Bob Gates og presidenten. Men den finnes ikke. Les hele vitnemålet hans, så vil dere se, svarer Snow og forteller om alle fremskritt som gjøres i Irak.

- Om presidenten blir stilt samme spørsmål i dag, ville han svare «Absolutt, ja»? spør en ny journalist.

- Jeg vil ikke fortelle deg hva presidenten ville si, men du kan se på presidentens svar og se på Bob Gates. Jeg vil også foreslå at dere ser nærmere på Gates vitnemål og ser om ikke det er det samme som vi har snakket om, for det dere forsøker å gjøre er å ta ett lite spørsmål heller enn å ta hele bildet...

- Dette er spørsmålene amerikanere vanligvis stiller.

- Det er riktig, men det andre spørsmålet amerikanere ønsker å stille er om dette er en statistisk situasjon og om du ser fremgang for irakerne, og ser du et samlet forsøk fra dem når det gjelder å vinne og regjere. Det er en viktig ting også, og det er også viktig at irakerne...

- Tror presidenten i dag at vi vinner i Irak? Det er et likefrem spørsmål.

- Jeg vet, men jeg stilte ham ikke det spørsmålet i dag. Da han ble spurt sist, svarte han «Ja».

- OK, så det kan endre seg fra dag til dag. Så det kan ha endret seg...

- Nei, jeg...

- Han tror kanskje ikke lenger at vi vinner krigen i Irak. Du vet ikke.

- Jeg har ingen grunn til å tro at det har endret seg, men igjen, gå tilbake og se på svarene Bob Gates ga og spør dere selv om det stemmer overens med hva presidenten har sagt. Jeg tror dere vil finne at det er veldig overens.