<strong> IKKE OVERRASKET:</strong>  Økonomer er ikke overrasket over Siv Jensens første statsbudsjett. Men konstaterer at de rikeste er vinnerne og de fattigste taperne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Økonomer er ikke overrasket over Siv Jensens første statsbudsjett. Men konstaterer at de rikeste er vinnerne og de fattigste taperne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vinnere og tapere

Økonomiprofessor Ragnar Nymoen konstaterer at de rike og bilistene er vinnerne, mens de fattige er taperne i Siv Jensens første statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ragnar Nymoen, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over statsbudsjettet Siv Jensen la fram i går.

- Regjeringen leverer som forventet. Budsjettet er ikke overraskende, med utgangspunkt i hva de lovet før valget i fjor høst, sier professor Ragnar Nymoen.

Nymoen er av Norges mest anerkjente økonomer. Han konkluderer med at Samferdselsdepartement, Justis- og beredskapsdepartementet samt Helse- og omsorgsdepartementet er vinnerne i årets statsbudsjett.

- Det synes som, om regjeringen har vært selvbevisste på at dette budsjettet er svært viktig for dem, sier Nymoen.

Etterlyser tiltak Men Ragnar Nymoen er mer i stuss over regjeringens arbeidsmarkedspolitikk. Han oppfatter argumentasjonen rundt den planlagte arbeidsmarkedspolitikken i budsjettet som noe tynt begrunnet.

- Når det gjelder arbeidsmarkedet og utsiktene framover etterlyser jeg vurderinger og analyser, og mulig tiltak. Det er utsikter for en større arbeidsløshet, og spørsmålet er hvordan samfunnet skal møte denne utfordringen.

- Alle er enige i at det er skummelt med for rause støtteordninger, og at det slår negativt ut dersom ordningene er for gunstige. Men når utsiktene ikke nødvendigvis er bare positive for arbeidsmarkedet, hadde jeg forventet mer analyser og mulig tiltak, sier Nymoen.

Klokkertro - Hva med skattelettelsene?

- Regjeringen virker å ha veldig stor tillit til at skattelettelser og sparing vil førre til mer investeringer. Samtidig aner jeg en mistillit til de som har minst. Enkelt sagt vil regjeringen at de som har minst, skal jobbe mer. Det er ikke nødvendigvis slik at økt sparing fører til mer investeringer, sier økonomiprofessoren til Dagbladet.

- Finansminister Siv Jensen virker å ha klokkertro på at en omfordeling til de rikeste vil gi vekst. Det er et spørsmål som er basert like mye på tro som kunnskap, sier professor Ragnar Nymoen.

Justis vinner Milliardene som er fordelt på departementene forteller ikke den hele sannheten om statsbudsjettet for 2015.

Tilsynelatende kan det se ut som om Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen er en av taperne. Han departementet får 0,1 prosent mindre enn i år.

Virkeligheten er at departementet som har ansvaret for justispolitikken får nærmere en milliard kroner mer, fordi erstatningene etter 22. juli er fullført, og at antall asylsøkere har gått kraftig ned.

<strong>- SPARING OG INVESTERINGER:</strong> - Finansminister Siv Jensen virker å ha klokkertro på at en omfordeling til de rikeste vil gi vekst. Det er et spørsmål som er basert like mye på tro som kunnskap, sier professor Ragnar Nymoen. Foto: UiO
- SPARING OG INVESTERINGER: - Finansminister Siv Jensen virker å ha klokkertro på at en omfordeling til de rikeste vil gi vekst. Det er et spørsmål som er basert like mye på tro som kunnskap, sier professor Ragnar Nymoen. Foto: UiO Vis mer

- Bilistene og samferdsel kommer gunstig ut av statsbudsjettet. Det samme er virkeligheten for justissektoren og helsevesenet. Det er som forventet. Det var det Høyre og Fremskrittspartiet gikk til valg på, sier Nymoen.

Han er forsiktig med å slå fast hvem som er de største taperne. Men Nymoen vedgår at han oppfatter at de som fra før har minst, er de som kommer dårligst ut av statsbudsjettet økonomisk.

Oljepenger Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB er positiv til Siv Jensens første budsjett. Men også han vedgår at det er de rikeste som kommer best ut av budsjettet.

- Det er positivt at denne regjeringen, i likhet med tidligere regjeringer, viser disiplin. De kunne brukt mye mer, og likevel holdt seg innenfor handlingsregelen, sier Dørum.

- Regjeringen leverer det de gikk til valg på. Ut fra et demokratisk synspunkt er det bra, og er med og styrker tilliten til politikere.

Sjeføkonom Øystein Dørum roser også Siv Jensen og regjeringen for å vise handlingsvilje, fordi de i budsjettet krever en økt effektivitet på en halv prosent i statlige etater.

- Minuset er at regjeringen bruker mer oljepenger enn noen gang, sier Dørum som også slår fast at det er bilistene og samferdsel som er budsjettvinnerne.

OLJEPENGER: - Minuset er at regjeringen bruker mer oljepenger enn noen gang, 
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
OLJEPENGER: - Minuset er at regjeringen bruker mer oljepenger enn noen gang, Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer