Vinneren av nedgravd bil døde i 1979

Denne bilen ble heist opp etter 50 år i graven. Men bilens vinner har selv vært i graven i snart 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Raymond E. Humbertson vant bilen som fikk internasjonal oppmerksomhet da den ble hevet opp fra sitt 50 år lange hvileleie i forrige uke, melder nyhetsbyrået AP.

15. juni ble nemlig bilen, en Plymouth Belvedere Sport, heist opp av graven på torvet foran tinghuset i Tulsa i den amerikanske delstaten Oklahoma.

Vant tippekonkurranse

Grunnen til at dette flaket av en bil ble senket i jorda på 50 års dagen for staten Oklahoma, 15. juni 1957, var for å sjekke om amerikansk bilingeniørkunst tåler tidens tann.

Derfor ble den heist opp fra graven 15. juni i år, på Oklahomas 100 års dag.

Da hadde bilen vært oppbevart i et gravkammer av betong i 50 år: tre meter dypt, 4 x 6 meter i størrelse og med armert kistelokk i betong.

I 1957 var det en stor tippekonkurranse om hvor mange innbyggere Tulsa ville ha 15. juni 2007. Alle svarene ble oppbevart på mikrofilm inne i den nedgravde bilen.

Den som var nærmest til å tippe dagens innbyggertall på 382.457 personer skulle få Plymout\'en til odel og eie.

DØD VINNER: Denne bilen var nedgravd i 50 år. Raymond E. Humbertson vant konkurransen om den, men døde i 1979. Foto: Jessica Rinaldi, Reuters
DØD VINNER: Denne bilen var nedgravd i 50 år. Raymond E. Humbertson vant konkurransen om den, men døde i 1979. Foto: Jessica Rinaldi, Reuters Vis mer

Raymond E. Humbertson tippet 384.743, og vant med det konkurransen.

Døde i 1979

Men glede av gevinsten får han ikke. Humbertson døde av kreft 57 år gammel i 1979. Kona Margaret døde i 1988, og siden paret ikke hadde noen barn, måtte det letes lengre ut i slekta for å finne rettmessig eier til Plymouth\'en.

Raymond E. Humbertsons nærmeste slektninger viste seg å være to eldre søstre som er bosatt i Maryland. Det er foreløpig uvisst hva søstrene ønsker å gjøre med bilen.

Hadde den vært i tipp-topp stand etter at den ble heist opp av graven, ville den ha hatt en verdi på rundt 50.000 dollar. Bilen hadde imidlertid fått så store vannskader i løpet av årene i gravkammeret at man nå snakker utelukkende om en historisk verdi.

Vinneren av nedgravd bil døde i 1979
AVDUKING: Stemningen var elektrisk da bilen ble avduket i Tulsa, Oklahoma 15. juni.
I GRAVEN: Her lå bilen, en Plymouth Belvedere Sport, nedgravd i 50 år.