VINNEREN ER: Borg Bokk. Dette ølet gikk helt til topp i kåringen til Det Norske Måltid. Her er administrerende direktør i bryggeriforeningen, Petter Nome (t. v.) og juryformann og ølekspert Jørn Tore Persen. Foto: Benjamin A. Ward
VINNEREN ER: Borg Bokk. Dette ølet gikk helt til topp i kåringen til Det Norske Måltid. Her er administrerende direktør i bryggeriforeningen, Petter Nome (t. v.) og juryformann og ølekspert Jørn Tore Persen. Foto: Benjamin A. WardVis mer

Vinneren av Norges beste øl er kåret

Borg gikk helt til topps i stor kåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hedersbetegnelsen «Norges beste øl 2011» går til Borg bokkøl fra Hansa-Borg Bryggerier.

- Vi har en 3000 år gammel ølkultur i Norge. Bredden og kreativiteten i ølet har aldri vært større og bedre, sier administrerende direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome.

Han fikk i oppdrag å engasjere en jury som kunne kåre Norges beste øl.

- Med 25 jurymedlemmer er dette den største øljuryen noensinne, sier Nome.

Utgangspunktet var at Nome kontaktet Jørn Tore Persen fra Ølakademiet, og ga ham oppgaven med å samle en uavhengig jury som kunne dømme det norske ølet. Totalt ble 86 øl fordelt på 22 bryggerier juryert.

Folket og juryen avgjorde Folket fikk også være med å avgjøre finalistene. Det var mulig å stemme på din favoritt på internett, og stemmene talte 20 prosent. Noe som ga utslag.

- Grunnen til at folkets stemmer bare talte 20 prosent er at øl med store lokale fanklubber kunne fått en urealistisk plassering i konkurransen. Men de 20 prosentene ga utslag, og stemmene vippet mange øl oppover, sier Persen.

Det Norske Måltid I 2008 tok Næringsforeningen i Stavanger-regionen initiativet til prosjektet «Det Norske Måltid».

Med Harald Osa i spissen er målet å synliggjøre lokale og regionale råvarer. I dag ble Norges best øl kåret fra en av de 15 finalistene Dagbladet skrev om tidligere i november.

- Jeg oppfordret «Det Norske Måltid» til også å ha en kåring for drikkevarer, man må jo drikke noe til all denne maten, sier Nome.

Bokkølets historie Årets øl har en historie som strekker seg tilbake til Tyskland, og ble først oppfunnet i 1351.

Ølbryggingen var den gang underlagt kongens menn, men i byen nær Hannover i delstaten Niedersachsen fikk borgerne tillatelse til å brygge ølet for salg.

Den lille byen i Tyskland ble en av landets største ølbyer og bryggerne spesialiserte seg på å brygge sterkt øl, slik at ølet kunne transporteres til fjerne strøk som Amsterdam, Stockholm og Bergen som var en del av det Hanseatiske riket.

Vinneren:
Borg Bokk 6,6 %, Hansa Borg Bryggerier Årets øl har dypbrun farge med flott skum. Ølet har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og er perfekt nyansert mellom bruken av humle og malt i ølet. Årets øl er balansert og typeriktig og gir alt av seg selv og sin overflod av smak. Folk flest bør få øynene opp, for nettopp dette magiske ølet og øltypen bokkøl som opprinnelig ble oppfunnet i den lille byen Einbeck i Tyskland.

NORGES BESTE ØL 2011
NORGES BESTE ØL 2011 Vis mer