Vinneren er MGP

Dagens mattips

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NÅ KOSER vi oss, dere. Det er skikkelig stas med Melodi Grand Prix igjen. Nå er det ikke bare en sånn ironi- eller homogreie. Den gode, gamle melodikonkurransen har gjort solid comeback med unge artister og veteraner i skjønn 2009-harmoni. Tone Damli Aaberge (20) sier til og med at drømmen hennes er å bli som Wenche Myhre.

GLANSDAGENE til Jahn Teigen og Anita Skorgan var glemt. MGP slet med harrystempel og B- og D-artister. De som hadde en karriere å tape, skygget unna. Å tape MGP var skikkelig pinlig. Å vinne ikke mye bedre. MGP var regnet som en karrierestopper og en blindvei som det var lett å bli sittende fast i. Skrekken var å bli «en typisk MGP-artist».

I FJOR VANT Maria Haukaas Storeng (29) i tospann med Mira Craig. Det gjorde MGP-susen. Fordi duoen Maria og Mira viste så tydelig at de digget å delta i dette sirkuset. Marias artistkarriere gikk opp i en ny divisjon. Grepet med å ta fjorårets vinner med videre som programleder i år, var godt. Grepet med å hylle de gamle MGP-heltinnene Wenche Myhre, Bettan og Anita Skorgan var også smart. Hvem husker «Casanova», «Oliver» og »Adieu»?

I ÅR GJØR MGP susen for både Tone (eks Idol-Tone og «Skal vi danse?») og Alexander Rybak (22) som er utropt til storfavoritt. Alexander vant talentkonkurransen «Kjempesjansen» på NRK i 2006. Nå skal han på turné med selveste Bettan. Plateselskaper sloss visst om å få signet Norges nye vidundergutt. «Fairytale» – hans MGP-bidrag – har solgt til gull og ligger som nummer to på VG-lista. Noen mener låta hans er for god for Grand Prix. Hørt sånn tull. Dagbladet FREDAG har han forresten over fire sider i dag.

Tone har lenge vært superkjendis, men vi hadde nesten glemt at hun holder på med musikk. Men nå ligger «Butterflies» rett bak Alexander på lista. MGP gjør henne mer hot som artist igjen. Og vi vil garantert se mer trafikk fra Idol til MGP de neste åra.

ÅRETS KONKURRANSE gjennomsyres av pur entusiasme. Det ble bare litt klaging i innspurten, fordi den samme Tone favoriseres ved at NRK bruker hennes melodi som kjenningsmelodi for kanalens VM-sendinger! Hun er også blitt spilt på radio, skal synge sist i Oslo Spektrum og har vært gjest hos «Grosvold». Men det var gutten med fela som sjarmerte Anne Grosvold i senk. Er det mødrene og svigermødrene som stemmer i morgen, vinner han.

SUKSESSFAKTORER: Lokalpatriotismen er uslåelig. Igjen får vi bevist at Norge egentlig ikke eksisterer, vi er først og fremst trøndere, bergensere og nordlendinger – og ingen heier på Oslo. Delfinalene har vært folkefester. Gamle, lokale helter danker ut både Surferosa og Sunny.

PER SUNDNES ER en viktig suksessfaktor. Programlederen har folkelig appell. Han er avslappet i rollen, og også befriende avslappet som offentlig person. Sundnes har lagt sterke personlige ambisjoner i prosjektet og er kjent som en suveren nettverksbygger. Han la seg på telefonen for å overtale etablerte låtskrivere og unge og gamle artister til å stille opp. Det ligger ofte en stålvilje bak.

MGP = FAMILIESAMLING, akkurat som Idol, «Norske talenter» og Max Manus-filmen. Seksåringen heier på Maria, 12-åringen på Surferosa og Jane Helen og mor på Alexander. Nordmenn trenger samling i sofakroken med pizza. Vi trenger tv som passer til kos.

MER KONKURRANSE og mer glam. I år vil jeg påstå at vi nesten når svenske MGP-høyder! Men bare nesten. Vi (MGP-nasjonen) trenger mer glamour, flere sleazy gammelrockere, en dæsj Carola og litt mer blondt svenskehår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer