Vinneren som tapte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sjelden har en valgvinner framstått som den store taperen på samme måte som president Robert Mugabe i Zimbabwe. Den brutale opptakten til valget har svekket presidentens omdømme i det internasjonale samfunnet, samtidig som korrupsjon og misligheter har fått internasjonale finansinstitusjoner til å sky landet hans.
  • Selv om valgresultatet på mange måter er en seier for opposisjonen, vil Mugabe og hans parti Zanu-PF fortsatt forvalte all virkelig politisk makt i landet. Mugabes parti fikk til sammen 62 av plassene i nasjonalforsamlingen. I tillegg skal presidenten selv utnevne 12 representanter uten hensyn til hvilken tilknytning de har til de 120 valgdistriktene.
  • Dessuten skal Mugabe utnevne åtte provinsguvernører til å sitte i nasjonalforsamlingen, mens det Mugabe-vennlige høvdingrådet skal utnevne ti parlamentsmedlemmer. Det gir Mugabe og Zanu-PF til sammen 92 av nasjonalforsamlingens 150 medlemmer, mer enn tilstrekkelig til å gi dem full kontroll.
  • Mugabe har skuslet vekk anslagene til en positiv økonomisk utvikling. I dag lever 75 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen, 55 prosent er uten arbeid, og en galopperende inflasjon ligger nå på rundt 60 prosent. Jordbruket har vært landets viktigste inntektskilde, men okkupasjonen av mer en 800 storgårder eid av hvite har ført til en kraftig reduksjon av inntektene. Mugabe har også lovet å «afrikanisere» gull- og kopperminene, som i dag eies av hvite.
  • Mangel på økonomisk kontroll og demokratisk utvikling har også ført til at store giverland stenger kranene. USA har frosset alle bidrag til landreformer i Zimbabwe. Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken har stanset alle lån etter rapporter om korrupsjon og misligheter. EU diskuterer også å stanse et hjelpeprogram verd mer enn 100 millioner dollar. Med en opposisjon uten makt, og Mugabe fortsatt ved roret, er mulighetene til økonomisk reform og en mer demokratisk utvikling knapt til stede.