Sp fosser fram, Ap i grøfta

Vinneren tar alt

Sps framgang vil ingen ende ta, mens Arbeiderpartiet faller til ny bunnmåling. På Ipsos politiske barometer for september får Sp 17, 4 prosent. Ap får 22 prosent.

KAN JUBLE: Trygve Slagsvold Vedum ble kommunevalgets vinner, og vinneren ser ut til å «ta alt» i fortsettelsen. På Ipsos septembermåling får Senterpartiet 17, 4 prosent. Her er partilederen på besøk i den tidligere Ap-bastionen Sauda som Sp nå har erobret. Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KAN JUBLE: Trygve Slagsvold Vedum ble kommunevalgets vinner, og vinneren ser ut til å «ta alt» i fortsettelsen. På Ipsos septembermåling får Senterpartiet 17, 4 prosent. Her er partilederen på besøk i den tidligere Ap-bastionen Sauda som Sp nå har erobret. Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men Sps rekordmåling og en sterk SV-måling på 8,4 prosent gjør at de gamle rødgrønne regjeringspartnerne Sp, SV og Ap får rent flertall med 89 mandater. Regjeringspartiene har ikke hatt flertall siden i august i fjor.

- Det er en sensasjonell enkeltmåling for Senterpartiet. Dette er partiets fjerde rekordmåling i 2019, sier Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger i Ipsos, til Dagbladet.

Arbeiderpartiet er nede på 22-tallet, noe de også var i fjor sommer, men ellers ikke har vært siden starten på 2000-tallet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som er i Sverige for å kaste glans over landsmøtet til søsterpartiet Centerpartiet, har kommentert rekordmålinger i hele år og sliter med å finne noe nytt å si.

- Det var jo en bra rekord, da, sier Vedum før han skal holde hilsningstalen.

- Det fremste opposisjonspartiet

Stortingsmålingen for september er partiets beste noen gang etter at de gjorde sitt beste kommunevalg med 14,4 prosent. På stortingsmålingen i august fikk Sp 16,1 prosent.

- Vi er landets fremste opposisjonsparti, det er det ingen tvil om. Vi sier det vi mener. Vi er et redskap for folk i kamp. Så må folk velge selv, sier Vedum.

Sp-lederen sier det kommer flere saker i høst som vil tydeliggjøre regjeringens sentraliseringspolitikk, og som kan bety ytterligere framgang for partiet:

Endring av domstolstrukturen, som ifølge Vedum kommer til å bety nedlegging av tingretter, en kraftskattelov som vil bety at staten vil ta penger fra kraftkommuner, og en sak om eksportkabel for strøm, som vil bety høyere strømpriser. I tillegg har kommunalminister Monica Mæland (H) varslet at hun vil fortsette prosessen med kommunesammenslåinger.

Etterskjelv

For Ap, som nå slikker sårene etter historiens dårligste kommunevalg, får en ny nedtur med 22 prosent.

VALGET: Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje er på Arbeiderpartiets vake i Oslo, der jubelen brøt løs da de første resultatene ble presentert. Vis mer

- Gjennom våren lå Ap på 27- 28 prosent. Så falt partiet brått gjennom valgkampen med tre-fire prosentpoeng. Vi tror nivået sannsynligvis ligger mellom 22 og 27-28 prosent. Ap klarer seg ikke så godt i valgkamper, kommenter Mads Motrøen i Ipsos.

Også i 2017 falt Ap kraftig i løpet av valgkampen.

- September-målingen viser at skjelvene vi så i kommunevalget, har etterdønninger som går inn i stortingsmålingene. En forklaring kan være at vinnerne får økt oppslutning nettopp fordi de «vant». Dette kan forklare vekst for Sp, SV og MDG. Etter Aps dårlige kommunevalg er det færre som sier de vil stemme Ap ved stortingsvalget, sier Motrøen.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer

- Altfor dårlig

Ap har over tid lekket til Senterpartiet, til SV og Rødt.

- Dette er ei altfor dårlig måling, som bekrefter trendene fra kommune- og fylkestingsvalget, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

- Arbeiderpartiet skal bli et råere opposisjonsparti, som et klart alternativ til dagens regjering. Vi skal snakke om egen politikk, og utvikle nye løsninger for å redusere forskjellene mellom folk, utvikle bedre velferdstjenester og redusere klimagassutslipp samtidig som vi skaper nye arbeidsplasser.

Overgangen til et fornybarsamfunn må skje på en rettferdig måte og som sikrer folk en jobb å gå til. Det er det Arbeiderpartiet som har et best utgangspunkt for å få til. Lykkes vi med dette, har vi gode muligheter å løfte oss fram mot stortingsvalget om to år, sier Stenseng.

Hun sier partiet har et stort ansvar for å utvikle politikk fram mot stortingsvalget i 2021 og bygge en sterkere partiorganisasjon over hele landet.

- Vi må få tilliten tilbake, og presentere troverdige løsninger for folk på velferd, arbeidsliv og klima, sier Stenseng.

- Ny regjering

SV gjør sin beste måling på 10 år.

- Dette er utrolig gode tall for oss. Vi gjorde et godt kommunevalg, men dette tyder på at enda flere har tenkt å stemme SV ved stortingsvalget, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Vi går nå mot et regjeringsvalg, og det å stemme SV vil være en effektiv måte å sørge for at landet får en ny regjering. Vi ser at landet har en fryktelig upopulær regjering som mange vil bli kvitt. SV samler mange velgere som er bekymret for de økende ulikhetene og klimakrisa, sier Lysbakken.

MDG gjorde et byks fra juni til august og holder med en måling på 6,4 prosent nivået fra kommunevalget.

- MDGs snitt på Ipsos' målinger over de siste seks månedene er 4,7 prosent. Det vil være en sensasjon dersom MDG klarer å opprettholde 6-tallet gjennom perioden frem mot neste valg, sier Motrøen.

Erna: - Mye kan skje på to år

Høyre går fram fra 20,9 prosent i august til 21,3 prosent i september. Men det største regjeringspartiet har mistet oppslutning over tid, og ville fått 37 mandater på Stortinget hvis målingen hadde vært valg.

MYE KAN SKJE: Statsminister Erna Solberg sier Høyre skal jobbe seg oppover, og mener mye kan skje på to år. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MYE KAN SKJE: Statsminister Erna Solberg sier Høyre skal jobbe seg oppover, og mener mye kan skje på to år. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- På nasjonale målinger ligger vi nå fra 21 til 23 prosent. Det er der vi har ligget etter sommeren. Det betyr at vi må jobbe oss oppover og gjøre oss bedre. Husk at det gjorde vi også på samme tidspunkt i 2015. Vi jobbet oss oppover til et annet resultat ved valget. Det er mye som kan skje i norsk politikk på to år, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Frp får 11,7 prosent, og ville fått 21 mandater, mens KrF og Venstre ikke har vært over sperregrensa på Ipsos' målinger siden oktober i fjor.

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) har forsvunnet på månedens måling.

- FNB har de aldri utmerket seg hos Ipsos, og som vi så i juni og august, scoret de også langt bedre på spørsmål om kommunevalg enn på spørsmål om stortingsvalg, sier Motrøen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer