Vinneren!

Katrine Bråtane (23) vant tryggheten og endret rettstilstanden. Dagbladet kårer henne til Årets navn 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I halve sitt liv har Katrine Bråtane kjempet mot overmakten. Etter at hun som 11-åring var utsatt for en bilulykke som gjorde henne lam fra halsen og ned, har hun aldri gitt opp målet om å kunne leve et selvstendig og uavhengig liv. Et liv som i minst mulig grad skulle begrenses av ulykken hun var utsatt for. 21. november i år vant hun den endelige seieren da Høyesterett bestemte at forsikringsselskapet If måtte betale henne 11,1 millioner kroner og dermed gi henne den trygghetsfølelsen hun har lengtet etter. Erstatningen sikrer Katrine den hjelpen hun trenger til alle gjøremål dag og natt. En ung kvinne hadde vunnet over Norges største forsikringsselskap og deres advokater.

HUN HAR VUNNET egen trygghet, men hun har også vist for andre at det nytter når man ikke gir opp. Det er dette som gir en ekstra dimensjon til Katrine Bråtanes innsats. Funksjonshemningene hennes har ikke hindret henne i å kjøre løpet helt ut i kampen mot forsikringsgiganten. Dette har hun kombinert med skolegang og studier. Resultatet er selvsagt en seier for Katrine Bråtane. Men juryen legger like mye vekt på at det er en seier både for trafikkofre som opplever liknende ulykker og for forbrukerne i liknende situasjoner. Rettsavgjørelsen i Høyesterett er ikke bare viktig for Bråtane, som kan begynne et nytt liv. Den er viktig fordi de norske forsikringsselskapene må begynne å forholde seg til en ny rettstilstand.

KATRINE BRÅTANES KAMP mot forsikringsgiganten er en klassisk historie. Historien om den lille kvinne eller mann som kjemper for sin og andres rett, i kamp mot overmakten. Vår historie, våre myter og våre eventyr er preget av slike fortellinger. I eventyrene seirer som oftest rettferdigheten. Overmakten må bøye seg. I virkeligheten er det som regel annerledes. De fleste som må gi opp til tross for at de har retten på sin side, hører vi aldri om. I en slik sammenheng er det derfor viktig at vi ser og verdsetter en bragd som det Katrine Bråtanes kamp er.

DET VAR TI NOMINERTE kandidater til «Årets navn 2002». Den som får utmerkelsen skal ha spilt en sentral og viktig rolle i det norske samfunnet. Vedkommende skal ha gjort noe som har fått konsekvenser. Noe som vil bli husket, og som har fått mer varig betydning. De ti kandidatene har alle utmerket seg i nyhetsbildet i året som er gått. Vi har også i år bedt leserne om råd. Og det er mange tusen dagbladlesere som har sendt inn sin stemme via postkort, tekstmelding eller e-post. Vi takker for et stort engasjement og mange svært gode begrunnelser. Engasjementet viser at våre lesere er opptatt av menneskene som skaper nyhetene og mennesker som gjennom sin innsats utgjør en forskjell.

DERFOR HAR JURYEN - etter råd fra tusenvis av lesere - avgjort at Årets navn 2002 i Dagbladet skal være Katrine Bråtane.

ÅRETS NAVN: Etter råd fra tusenvis av lesere har Dagbladet avgjort at årets navn 2002 er Katrine Bråtane. To år etter at hun ble påkjørt av en lastebil og ble lammet fra halsen og ned, ble hun i Høyesterett tilkjent 11,1 millioner kroner av forsikringsselskapet If. Bildet er tatt rett etter at dommen falt.
JURYEN I ARBEID: Sjefredaktør John Olav Egeland (til venstre) i Dagbladet har vært leder av juryen for Årets navn 2002, og omgis her av de øvrige jurymedlemmene, kulturredaktør Hege Duckert, utviklingsredaktør Lars Helle (bak, i midten) og politisk redaktør Thor Gjermund Eriksen.