Vinnerne får kjøleskap, taperne blir sendt til arbeidsleir

Nord-Korea motiverer OL-deltakerne med ekstreme midler.

GULLVINNER: 19 år gamle Jong Sim Rim fra Nord-Korea vant OL-gull i vektløfting i 69-kilosklassen, med 115 kilo i rykk og 146 kilo i støt. Foto: Grigory Dukor / REUTERS/ NTB Scanpix
GULLVINNER: 19 år gamle Jong Sim Rim fra Nord-Korea vant OL-gull i vektløfting i 69-kilosklassen, med 115 kilo i rykk og 146 kilo i støt. Foto: Grigory Dukor / REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea ligger på en imponerende åttendeplass i OLs medaljestatistikk - foran Russland og med like mange gullmedaljer som Italia. Det kommuniststyrte landets olympiske bragder har tidligere blitt forklart med kald krigs-mentalitet og et ideologisk motivert regime, men nå rapporterer ABC News om en annen mulig forklaring: Regimet motiverer atletene sine med en ekstrem form for gulrot og pisk.

- Får daglige måltider og lommepenger Nord-Koreas OL-deltakere blir pekt ut av kommunistpartiets sportskomité og trent opp på spesialskoler fra de er svært unge.

- I det nordkoreanske samfunnet blir atleter feiret som en elite, og de blir styrt, trent og og støttet av staten, sier professor i Nord-Koreastudier Woo-Young Lee til ABC. De unge atletene får «daglige måltider og lommepenger».

Trening fra ung alder er likevel ikke hele historien. Ifølge ABC blir OL-vinnere belønnet med penger, biler, kjøleskap og tv-er. Taperne risikerer derimot å gå en ublid skjebne i møte. Deltakere som presterer dårlig, og spesielt dem som taper for erkefiender som USA eller Sør-Korea, kan ende opp i en av Nord-Koreas beryktede arbeidsleire.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer