Vinnerne får kjøleskap, taperne blir sendt til arbeidsleir

Nord-Korea motiverer OL-deltakerne med ekstreme midler.

GULLVINNER: 19 år gamle Jong Sim Rim fra Nord-Korea vant OL-gull i vektløfting i 69-kilosklassen, med 115 kilo i rykk og 146 kilo i støt. Foto: Grigory Dukor / REUTERS/ NTB Scanpix
GULLVINNER: 19 år gamle Jong Sim Rim fra Nord-Korea vant OL-gull i vektløfting i 69-kilosklassen, med 115 kilo i rykk og 146 kilo i støt. Foto: Grigory Dukor / REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea ligger på en imponerende åttendeplass i OLs medaljestatistikk - foran Russland og med like mange gullmedaljer som Italia. Det kommuniststyrte landets olympiske bragder har tidligere blitt forklart med kald krigs-mentalitet og et ideologisk motivert regime, men nå rapporterer ABC News om en annen mulig forklaring: Regimet motiverer atletene sine med en ekstrem form for gulrot og pisk.

- Får daglige måltider og lommepenger Nord-Koreas OL-deltakere blir pekt ut av kommunistpartiets sportskomité og trent opp på spesialskoler fra de er svært unge.

- I det nordkoreanske samfunnet blir atleter feiret som en elite, og de blir styrt, trent og og støttet av staten, sier professor i Nord-Koreastudier Woo-Young Lee til ABC. De unge atletene får «daglige måltider og lommepenger».

Trening fra ung alder er likevel ikke hele historien. Ifølge ABC blir OL-vinnere belønnet med penger, biler, kjøleskap og tv-er. Taperne risikerer derimot å gå en ublid skjebne i møte. Deltakere som presterer dårlig, og spesielt dem som taper for erkefiender som USA eller Sør-Korea, kan ende opp i en av Nord-Koreas beryktede arbeidsleire.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.