Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinnerne får kjøleskap, taperne blir sendt til arbeidsleir

Nord-Korea motiverer OL-deltakerne med ekstreme midler.

GULLVINNER: 19 år gamle Jong Sim Rim fra Nord-Korea vant OL-gull i vektløfting i 69-kilosklassen, med 115 kilo i rykk og 146 kilo i støt. Foto: Grigory Dukor / REUTERS/ NTB Scanpix
GULLVINNER: 19 år gamle Jong Sim Rim fra Nord-Korea vant OL-gull i vektløfting i 69-kilosklassen, med 115 kilo i rykk og 146 kilo i støt. Foto: Grigory Dukor / REUTERS/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea ligger på en imponerende åttendeplass i OLs medaljestatistikk - foran Russland og med like mange gullmedaljer som Italia. Det kommuniststyrte landets olympiske bragder har tidligere blitt forklart med kald krigs-mentalitet og et ideologisk motivert regime, men nå rapporterer ABC News om en annen mulig forklaring: Regimet motiverer atletene sine med en ekstrem form for gulrot og pisk.

- Får daglige måltider og lommepenger Nord-Koreas OL-deltakere blir pekt ut av kommunistpartiets sportskomité og trent opp på spesialskoler fra de er svært unge.

- I det nordkoreanske samfunnet blir atleter feiret som en elite, og de blir styrt, trent og og støttet av staten, sier professor i Nord-Koreastudier Woo-Young Lee til ABC. De unge atletene får «daglige måltider og lommepenger».

Trening fra ung alder er likevel ikke hele historien. Ifølge ABC blir OL-vinnere belønnet med penger, biler, kjøleskap og tv-er. Taperne risikerer derimot å gå en ublid skjebne i møte. Deltakere som presterer dårlig, og spesielt dem som taper for erkefiender som USA eller Sør-Korea, kan ende opp i en av Nord-Koreas beryktede arbeidsleire.

«Grusomme forhold» Så mange som 200 000 kan sitte i arbeidsleirene, som nordkoreanske myndigheter aldri har innrømmet eksistensen av. De blir ifølge menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch holdt under «grusomme forhold i seks viltvoksende leire». Fangene sulter, og får verken legehjelp, hus eller skikkelige klær. I tillegg er tortur utbredt, og henrettelser en mye brukt straffemetode. Fangene tvinges til hardt fysisk arbeid, som gruvearbeid og tømmerhogst, ofte uten skikkelige redskaper. Dødstallene i leirene skal være svært høye.

En tidligere fange ved navn Shin Dong-Hyuk, som nå har rømt til Sør-Korea, forteller CNN om grusomhetene i leirene. Shin anga sin egen mor og bror til fengselsvaktene da han var 14 år gammel. De to hadde planlagt å rømme, en forbrytelse som straffes med døden. Shin sier han på den tiden mente dødsdommen var rettferdig.

- Jeg hadde aldri følt den type tilknytning og kjærlighet til min familie som folk utenfor leirene føler for familien sin. Så de var bare to av mange forbrytere i en fangeleir, sier Shin til CNN. Hele familier blir fenglset i leirene, og opp til tre generasjoner kan bli straffet for å fjerne «såkorn» til klassefiender, ifølge menneskerettighetsaktivisten David Hawk.

- Hyller «den store leder» Etter store mesterskap som OL, hender det ofte at utøverne må delta på såkalte «evalueringsmøter», der innsatsen blir vurdert. Dersom en utøver blir stemplet som «illojal mot den store leder Kim Jong Un», er sjansen stor for at atleten blir sendt til leirene. Kanskje ikke så rart da, at nordkoreanske utøvere hyller diktatoren Kim Jong Un når de har sjansen.
 
- Jeg vant førsteplassen fordi den skinnende suverene leder Kim Jong Un ga meg kraft og mot, sa gullmedaljevinneren Kim Un-Guk etter at han vant vektløfting i 62-kilosklassen.

- Jeg kan ikke bli lykkeligere enn akkurat nå, for nå kan jeg gi gullmedaljen min til vår store leder Kim Jong Un, sa An Kum-Ae etter at hun vant gull i judo.

Blir brukt som propaganda I Nord-Korea er det satt opp utendørs storskjermer rundt om i landet, slik at folk kan samles for å se nasjonens utøvere konkurrere i OL. Flere analytikere mener at regimet forsøker bruke OL til å skape en patriotisk stemining i folket. I går benyttet Kim Jong Un landets sterke resultater i mesterskapet, og appelerte til befolkningens patriotisme.

- Dette landet vil stige fram som en blomstrende sosialisnasjon, sa han ifølge den offisielle avisen Rodong Sinmun.

Også utøverne blir indoktrinert med regimets propaganda. Fire timer i uka brukes til «ideologisk utdanning», ifølge ABC. «De har en helt annerledes mentalitet», sier avhopperen Kim Yo-Han.

- En absolutt lojalitet til landet og til lederen er fundamentet for de nordkoreanske atletenes sportsånd, sier han.

«GRUSOMME FORHOLD»: En kvinnelig vakt bak piggtrådgjerdet til en arbeidsleir på grensa til Kina. Så mange som 200 000 mennesker sitter i leirene, ifølge Human Rights Watch. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Scanpix
«GRUSOMME FORHOLD»: En kvinnelig vakt bak piggtrådgjerdet til en arbeidsleir på grensa til Kina. Så mange som 200 000 mennesker sitter i leirene, ifølge Human Rights Watch. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media