Vinnerne som gir Bondevik mer trøbbel

Statsminister Kjell Magne Bondevik ber om enda mer trøbbel når han trosser stortingsflertallet i valg av utbygger av IT- og kunnskapssenteret på Fornebu samtidig som Telenor/Telia-fusjonen gikk i vasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når vi ikke fikk fusjonen på plass og samtidig vraker Telenor på Fornebu, viser det at regjeringen ikke skjønner hva vi skal leve av de neste åra. Regjeringen har ikke ambisjoner. Alt skal være så smått, sier Ap's næringspolitiske talsmann Kjell Opseth til Dagbladet. Han er mer oppgitt enn overrasket over regjeringens valg av Ork-la, Storebrand og Rimi-Hagen som utvikler av et IT-senter på Fornebu. Om ikke før, så burde regjeringen nå, etter et historisk og istykkerslitende drakamp om mobilenheten i Telenor/Telia, forstått hva det dreier seg om, mener Opseth.

- Vi kan ikke la være å se disse hendingene i sammenheng. Utvikling av IT-teknologi er den viktigste form for næringspolitikk. Det er derfor striden om fusjonen i Telenor og Telia har oppstått, sier han.

Støttet mindretallet

Men de som hadde trodd at fusjonsdramaet hadde påvirket Bondevik-regjeringen i valg av IT-partner på Fornebu, tok feil. Regjeringen valgte å støtte seg til mindretallet i sin egen forhandlingsdelegasjon, som anbefaler Nettverk Fornebu med Orkla og Jens P. Heyerdahl i spissen. Den mener 316 dekar er stort nok areal og mener det gir mer enn god nok plass til boliger for å skape et funksjonelt og godt IT- og kunnskapssenter. Orkla-løsningen krever dessuten mindre bidrag fra staten enn Fred. Olsens prosjekt IT Fornebu Technoport, som Ap og Frp hele tida har støttet.

- Det er merkelig å velge bort den aktøren som har Telenor som største aksjonær, og hvor SINTEF, Forskningsparken, Veritas og Terje Mikalsen er inne. Denne grupperingen har drevet med teknologikunnskap i årevis. I stedet velger man altså en matvareprodusent, et finanskonsern og en matvarekjede: Orkla, Storebrand og Rimi-Hagen, sier Opseth sarkastisk.

Somling

- Det hjelper ikke at Lars Sponheim snakker om små og mellomstore bedrifter når han unnlater å tenke på IT-industrien. Det er den vi skal leve av i framtida, sier Opseth.

Opseth mener regjeringen har somlet bort minst ett år på prosessen. Han understreker at han ikke kjenner detaljene i avtalen med Nettverk Fornebu, og ser fram til åpne høringer hvor begge parter får legge fram hva de står for.