Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinnerne

I går fikk ekteparet Jon Dissen (36) og Helene Torp (27) ny takst på leiligheten de kjøpte høsten 1991 for 780 000 kroner. Takstmann Vidar Aarnes regner med at den nye taksten vil ligge på 1,1 million kroner. Dette gir ekteparet muligheten til å refinansiere sine lån til langt gunstigere betingelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med mange andre boligeiere benytter ekteparet seg av den kraftige prisstigningen på boliger i Oslo de siste fire årene.

- Det er først og fremst unge, nyetablerte par som kjøpte seg leilighet i begynnelsen av 90-årene som ser muligheten til å få ned boutgiftene ved å refinansiere høye lån gjennom ny takst, sier Vidar Aarnes til Dagbladet.

Gunstig marked

- Folk kan nå gjøre noe aktivt for å få ned boligutgiftene. Finansinstitusjonene er mindre restriktive, det er konkurranse om kundene og ny takst gjør refinansiering lønnsomt. Skulle vi ønske å selge, har vi taksten klar. Det er viktig nå som omsetningen av boliger går så raskt, sier Jon Dissen.

Da ekteparet kjøpte leiligheten på Frogner i Oslo i 1991, måtte de ta opp lån på 850 000 kroner. Verditaksten på den 110 kvadratmeter store boligen var det samme. Lånet ble fordelt med 60 prosent i forsikringsselskapet Vital, mens topplånet fikk de i Sparebanken Nor. Utgiftene er rundt 15 500 kroner i kvartalet.

Med en ny takst på over en million kroner er målet å få samlet begge lånene til ett lån. Uansett vil en større del av lånet komme inn under 60 prosent av lånetakst, og på sikt vil tobarnsfamilien spare rundt 4000 kroner i året.

Pristopp

Vidar Aarnes har i likhet med sine kolleger en rekke takstoppdrag hvor refinansiering av lån er målet. Særlig Oslo vest har hatt en voldsom prisstigning de siste tre årene, sier han.

- Prisstigningen har vært større på 90-tallet enn på 80-tallet. Det er rekordpriser i Oslo vest, mens Oslo øst fremdeles ligger 20 prosent under toppnivået i slutten av 80-årene, sier takstmannen.

- Boligprisene i Oslo øst stiger gradvis, mens prisene i Oslo vest flater ut. OBOS-leiligheter hadde bare i september en prisstigning på sju prosent. Det er oppsiktsvekkende mye, sier Aarnes.

- Folk som kjøpte hus og leiligheter i 1992-1993 kan regne med en dobling av taksten. Eneboliger og rekkehus ligger på topp, mens ettromsleiligheter stiger minst i pris. Ny takst på leiligheter koster 1200 kroner, mens takst på eneboliger er fra 1500 kroner og oppover, sier Vidar Aarnes.