Vinnerne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wei Jingsheng

Straffange: Den tidligere elektrikeren ved dyrehagen i Beijing, Wei Jingsheng, regnes som grunnlegger av den spede demokratibevegelsen i Kina. Allerede i 1978, to år etter formann Mao Zedongs død, startet Jingsheng sin kampanje for det han kalte «meningsfulle valg» og mer åpenhet i Kina.

Den tidligere rødegardistens poeng var at regimets økonomiske reformer måtte følges av politiske reformer. For dette ble han i 1979 dømt til 15 års straffarbeid.

Jingsheng ble løslatt i 1993, og fortsatte umiddelbart sin kamp for demokratiske reformer og menneskerettigheter i Kina. Han ble arrestert på nytt seks måneder etter løslatelsen.

I 1997 ble han løslatt av «helsemessige årsaker» og utvist til USA. Han holder nå til i New York, og er knyttet til senteret for menneskerettigheter ved Columbia University. I mars 1998 besøkte han Norge.

Wang Dan


Opprører:
Wang Dan tilhører den unge generasjonen av demokratiaktivister i Kina. Han var en av lederne bak studentopprøret som ble brutalt slått ned 4.juni 1989.

Fram til 1993 satt han fengslet. Han fortsatte sin kampanje for løslatelse ac politiske fanger til tross for at han ble nøye overvåket og til slutt arrestert på nytt.

I 1997 fikk wang Dan lov til å reise til USA for medisinsk behandling. Herfra har han fortsatt sin kampanje for menneskerettigheter i Kina.