Vinteren er tilbake

Regn blir snø og plussgrader blir minus på dagtid. Skisporene i høyden vil få påfyll av snø.

FULL FART I KVITFJELL: I helgen er det verdenscup alpint i Kvitfjell. Her Adrien Theaux fra Frankrike på utfortreningen foran verdenscupen samme sted sist vinter. Det er nok snø i OL-løyoa også denne helgen. Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix.
FULL FART I KVITFJELL: I helgen er det verdenscup alpint i Kvitfjell. Her Adrien Theaux fra Frankrike på utfortreningen foran verdenscupen samme sted sist vinter. Det er nok snø i OL-løyoa også denne helgen. Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Første uke i mars og de to første helgene vil mange i store deler av landet få en snikende følelse av at vinteren er tilbake.

Det virker helt sant fordi 5-6 plussgrader på dagtid i Sør-Norge blir stabilt til null eller noen få grader minus. Og fordi regn blir til snøvær rett innenfor kystområdene.

Samtidig er «vinteren tilbake» et bedrag.

VÆRET 1. - 8. MARS: Værdata fra Meteorologisk institutt. Dagbladet grafikk: Kjell Erik Berg/Ola Strømman.
VÆRET 1. - 8. MARS: Værdata fra Meteorologisk institutt. Dagbladet grafikk: Kjell Erik Berg/Ola Strømman. Vis mer

Det er siste uke i februar som har vært unormal varm. Første del av mars blir ganske så normal, slik det har vært i årtier over hele kongeriket.

Statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen forklarer hovedtrekkene med de store forskjellene mellom slutten av februar og starten på mars:

- Høytrykk sør fra Europa har påvirket det varme været i sør og øst og etterhvert i større områder. Det går mot slutten for disse varme kreftene fra sør. Isteden er det et lavtrykk fra vest over Atlanterhavet som vil påvirke temperatur og nedbør i det meste av landet fram til neste helg.

Her kan du sjekke været ditt sted.

Varmerekord i Storbritannia

Det er ikke bare Norge som har opphold en uvanlig mild slutt på februar. For første gang i det britiske kongedømmets «evige» historie er mer enn 20 varmegrader registrert i Storbritannia.

Det skjedde i Trawsgoed i Wales med + 20,7.

På tross av fem fylkesrekorder for februarvarme i Sør-Norge, holdt norgesrekorden fra 1990 med nød og neppe. Da ble det bokført + 18,9 i Sunndalsøra.

Sist tirsdag kom Landvik i Grimstad opp i + 18,7. Der ligger også all time high-noteringen fra mars på + 23,1 fra 2012.

18,7 i Grimstad er ny fylkesrekord for Aust-Agder. De andre rekordene er Rogaland 14,2 (Stavanger) , Hordaland 15,7 (Etne), Sogn og Fjordane 15,5 (Svelgen) og Oppland 13,3 grader (Bjorli).

Statsmeteorolog Nordhagen ved Meteorologisk institutt har ikke langsiktige nok data foreløpig til på mene noe om den rekorden står i fare denne mars.

Men de meteorologiske grunndataene peker mot høytrykk sørfra igjen rundt neste helg.

Påfyll av snø

- Nordavind vil påvirke temperatur og snøbyger kommende uke over store deler av landet i samspill med lavtrykket fra vest. De fleste skiområdene i noen hundre meters høyde, fra nord til sør, også vest, vil få påfyll av snø de første dagene. Og den vil bli liggende, slik temperaturene tegner til og med neste helg, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

Kommende uke er det skolen i Troms og Nordland som har vinterferie. Der peker det mot stabilt vintervær av tidlig mars-kaliber.

Østlandet og Oslo-området vil få nedbør fra lørdag fram mot mandag. Det mest sannsynlige er regn og sludd helt ute ved kysten, men overgang til snø allerede på 200 - 300 høydemeter.

Her er tre-på-topp i snødybde pr. 1. mars: 116 cm: Juvass, Lom, Oppland (1894 meter over havet), 106 cm: Folgefonna skisenter, Jondal, Hordaland (1212 meter), 105 cm: Langfjordbotn, Alta, Finnmark (8 meter) og Olderfjord, Porsanger, Finnmark (50 meter).

Her finner du snødybdene for hele landet fra Meteorologisk institutt.

Årets påske starter først med palmesøndag 14. april.

Så vil statistikken vise om våren kommer allerede i mars. Statistisk kommer våren til Oslo 17. mars og til Tromsø 14. april.

Slik er meteorologens definisjon på vår: døgnmiddeltemperatur mellom 0 og 10 plussgrader.

Bergen, som tirsdag forbedret den 13 år gamle varmerekorden for februar til 13,5 grader, er ikke registrert med vinter i det hele tatt i meteorologenes statistikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer