Krigen i Ukraina

Vinteren kan bli avgjørende

Det forventes ikke at vinteren kommer til å lede til noen stillstand i konflikten mellom Russland og Ukraina, samtidig blir Russlands artillerilager stadig tommere.

VINTEREN BLIR VIKTIG: Vintermånedene kan bli avgjørende om Ukraina skal seire i krigen mot Russland, mener eksperter. Foto: Yurii Rylchuk / Ukrinform / NurPhoto / Shutterstock / NTB
VINTEREN BLIR VIKTIG: Vintermånedene kan bli avgjørende om Ukraina skal seire i krigen mot Russland, mener eksperter. Foto: Yurii Rylchuk / Ukrinform / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er lite som tyder på at det blir våpenhvile i Ukraina i vinter.

Samtidig mener flere eksperter at Russland ser ut til å ha krympende ammunisjonslager.

Det kan være godt nytt for ukrainske styrker, mener etterretningsekspert Tom Røseth, som tror det er viktig for ukrainske styrker at de effektivt benytter tiden fremover.

Ingen tegn til julefred

- Gitt det vi ser i lufta og på bakken, er det vanskelig å konkludere med at krigen vil være over innen årets slutt, sa John Kirby, talsperson for USAs sikkerhetsråd, onsdag.

Tidligere samme dag erklærte også Kreml at en «jule-våpenhvile» var uaktuelt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dagen før uttalte Kremls talsperson Dmitrij Peskov at det ville være uaktuelt med fredsforhandlinger før Ukraina tok innover seg «realitetene».

- Disse realitetene er at nye undersåtter har dukket opp i den russiske føderasjonen. De har dukket opp som følge av folkeavstemninger i disse territoriene. Uten å ta disse realitetene inn i betraktning, så er ingen fremgang mulig, uttalte Peskov.

Med det virker det som om Russlands krav for å diskutere fred er at de får beholde de fire ukrainske regionene de ulovlig annekterte i september.

- Slutten på krigen blir når vi gjenerobrer vårt land og våre grenser, sa den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i et intervju med David Letterman, som ble spilt inn i oktober.

Zelenskyj og ukrainske styresmakter har hele tiden vært utvetydige om at det er uaktuelt å gi slipp på de russisk-okkuperte områdene av Ukraina.

- Handlingsrommet for Ukraina er nå

Det er altså lite som peker i retning av fred i Ukraina med det første. Men steile fronter til tross, så er det ting som kan tyde på at disse vintermånedene kan bli svært viktige for ukrainsk fremgang i konflikten.

- Handlingsrommet for Ukraina er nå. Nå er det viktig at de presser på, benytter den kapasiteten de har utover frontlinja og ikke lar russerne hvile. De har mer kapasitet enn russerne, det har de demonstrert.

Det sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, til Dagbladet.

Tidligere har amerikanske analytikere pekt på at det kan bli stillstand i krigen i løpet av vinteren sier Røseth, men en uttalelse fra John Kirby onsdag kan tyde på at dette nå har snudd.

- Vi har ingen forventninger om at kampene vil stoppe i vintermånedene som kommer, uttalte Kirby ifølge Reuters.

RØSETH: Hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, tror vinteren kan bli viktig for ukrainske styrker. Foto: Forsvaret
RØSETH: Hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, tror vinteren kan bli viktig for ukrainske styrker. Foto: Forsvaret Vis mer

- Demonterer brystpumper

I en NBC-artikkel fra 13. desember peker eksperter på et annet element som kan bli avgjørende i konflikten: Russlands tilsynelatende svinnende artillerilager.

- I sin jakt på ammunisjon bruker nå Russland ammunisjon som er et halvt århundre gammelt, og demonterer brystpumper og kjøkkenmaskiner for å få tilgang til microchippene de trenger for sine tanks og presisjonsguidede våpen, skriver NBC.

I artikkelen heter det videre at Ukraina på sin side er helt avhengige av støtte fra vestlige allierte for å kunne fortsette sin krigføring.

Det er Røseth enig i.

- Det er trangt ut dørene for våpenprodusentene nå. Det er en utholdenhetskamp innen ammunisjon og våpenleveranser. Ukrainas suksess avhenger av fortsatte våpenleveranser fra Vesten, sier etteretningslæreren Røseth.

SKÅLER: Torsdag møtte Russlands president Valdimir Putin flere russiske offiserer under en prisutdeling i Kreml. Under en kort tale, skåler presidenten etter å ha sagt at han ikke kommer til å stoppe angrepene mot ukrainsk infrastruktur. Video: Ivan Larsson / NTB. Vis mer

- I Russlands favør

- Hvor store er de amerikanske lagrene av 155mm artillerigranater, og hvor mye artilleri er det på vei ut av Nammo - dette er deler av svaret på hvordan krigen kommer til å gå, sier hovedlæreren.

Han påpeker at mens Russland tidligere teppebombet i områder som Donbas og Luhansk, så har de nå bremset kraftig inn på artilleribruken.

- Det tyder på en mer bevisst bruk. De går nok ikke tomme, men de må justere bruken ned til produksjonsnivå, sier Røseth.

Han er også tydelig på at Ukraina er avhengig av å opprettholde tempoet i krigen, og ikke la Russland få tid til å hente seg inn.

Dette har også flere kyndige advart om tidligere. I starten av desember manet Storbritannias utenriksminister James Cleverly til forsiktighet ved eventuelle fredssamtaler.

- Vi må passe oss for at en pause kan bli brukt av Russland for å sørge for at den neste fasen av krigen blir mer effektiv enn den nåværende, sa Cleverly da.

- Jo mer tiden går, jo mer er den i Russlands favør, med mindre man kan klarer å uttømme dem på våpenproduksjonssiden.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer