Coronaviruset blomstrer i Norge:

- Vinteren kan bli ille

Norge nærmer seg smittenivået vi opplevde i mars, og ute i Europa lyser flere land ildrødt på smittestatistikken. Flere eksperter ser mørkt på de kommende månedene, om det ikke blir tatt omfattende grep.

HARDT RAMMET: Oslo har hatt et høyt smittenivå de siste ukene, og det jobbes nå med å finne målrettede tiltak. Her fra Karl Johans gate. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HARDT RAMMET: Oslo har hatt et høyt smittenivå de siste ukene, og det jobbes nå med å finne målrettede tiltak. Her fra Karl Johans gate. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av det siste døgnet har 270 nye smittetilfeller blitt bekreftet i Norge - 79 av dem i hovedstaden.

- Flere land i Europa er nå i ferd med å stenge ned igjen, sa statsminister Erna Solberg på fredagens pressekonferanse. Der kom det fram at det også i Norge vil strammes til i nærmeste framtid.

- Jeg vil varsle allerede nå at vi kommer med nasjonale tiltak neste uke. Tiltakene vil være målrettet mot de områdene vi ser smitten øke, sa Solberg.

- BEKYMRET: - Selv om Norge har lave smittetall, registrerer vi at sykehusinnleggelser har steget den siste tida. Jeg er bekymret, sa Erna Solberg på fredagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB
- BEKYMRET: - Selv om Norge har lave smittetall, registrerer vi at sykehusinnleggelser har steget den siste tida. Jeg er bekymret, sa Erna Solberg på fredagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Vippepunkt

Steinar Westin, professor i sosialmedisin på NTNU, sier til Dagbladet at Norge står på et vippepunkt, hvor det er avgjørende at det blir innført innstramninger for å begrense smitte.

- Vi har sett at flere land rundt oss mister kontrollen nå og må gripe inn med omfattende nedstenginger. Til og med Danmark har fått kjempeproblemer, sier Westin.

- Jeg håper og tror at vi skal unngå lockdown, men i verste fall ser jeg ikke bort fra at det blir nødvendig. Det er avhengig av hva vi gjør nå, sier han og peker spesielt på endring av karanteneregler ved arbeidsinnvandring og ytterligere tiltak i Oslo.

Punktene er noe samtlige eksperter Dagbladet har snakket med, tar opp som viktige for å få kontroll.

- Det er åpenbart at vi har grunn til å være urolige, sier han.

- Jeg tror vi må innse at vi kommer til å ha smitteverntiltak til langt utpå sommeren neste år, kanskje lenger, sa Erna Solberg under markeringen av 100-års jubileet for Stortingets presselosje torsdag kveld. Vis mer

- Kunne vært unngått

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, mener heller ikke det er unaturlig om Norge får økt coronasmitte de kommende månedene, men sier at det avhenger av hvordan tiltakene blir fulgt opp.

- Smittetallene vitner om at ikke alle fulgte rådene da vi lettet på tiltakene. Det kunne vært unngått om man hadde fulgt regelverket, sier han.

Også assisterende helsedirektør Espen Nakstad sa tidligere fredag til Dagbladet at mye kan gjøres om bare etterlevelsen av eksisterende tiltak og regler blir fulgt.

Vil ha strengere regler

Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege ved OUS, mener imidlertid at det må tas i bruk sterkere skyts for å få bukt med smitteøkningen vi nå opplever.

- Jeg tror at vinteren kan bli ille hvis det ikke blir innført strengere tiltak nå. Vi står på randen av å få det slik som i mange andre land i Europa. Alt avhenger av hva helsemyndighetene gjør nå. For å være helt ærlig har jeg i lengre tid syntes at gode og riktige smitteverntiltakene mangler, sier Andersen.

STRENGE REGLER: Tidligere smittevernovelege ved OUS, Bjørg Marit Andersen, mener reglene må skjerpes kraftig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRENGE REGLER: Tidligere smittevernovelege ved OUS, Bjørg Marit Andersen, mener reglene må skjerpes kraftig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den tidligere smittevernoverlegen mener det må tas en rekke grep. Blant annet mener hun det må bli munnbind-påbud på offentlige steder i områder med mye smitte, og at tometersregelen må gjeninnføres.

Hun mener også at straffene for å bryte smittevernreglene må sammenliknes med andre forseelser.

- I tillegg bør det igjen være krav om 14 dagers karantene og isolasjon, og smittede personer bør avlegge to negative tester med ett døgns mellomrom når isolasjonstida er over, før de kan leve mer som normalt, sier Andersen og legger til:

- Dersom dette ikke fungerer, bør man vurdere å stenge ned samfunnet igjen.

- Vil bli som Spania

Den verste dagen hva gjelder antall smittede i Norge i løpet av pandemien, var 24. mars, da 313 smittetilfeller ble meldt inn til Folkehelseinstituttet. Fredagens smittetall vitner derfor om at vi nærmer oss nivåene vi så i mars. Den siste tiden har det også vært en økning i innleggelser på sykehusene, og fredag er det 44 innlagt - tre på respirator.

- Det er på ingen måte slik at vi må dele skjebne med Europa nå, sier professor Dag Svanæs ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU.

HØYT SMITTETALL: I hovedstaden har smitten økt kraftig de siste ukene, og det jobbes nå med å finne mer målrettede tiltak. Foto: Vidar Ruud / NTB
HØYT SMITTETALL: I hovedstaden har smitten økt kraftig de siste ukene, og det jobbes nå med å finne mer målrettede tiltak. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Han mener Norge ikke behøver å stenge ned som i mars, hvis vi handler nå, og at det viktigste for å gjenvinne kontroll er å få ned villsmitten - altså antall smittetilfeller uten kjent smittekilde.

- Vi har nå et R-tall på rundt 1,1. Hvis det fortsetter, vil Norge i løpet av vinteren få en situasjon tilsvarende det vi nå ser for eksempel i Spania. Det skal heldigvis relativt lite til for å få R ned fra 1,1 til 0,9 slik at vi gjenvinner kontrollen, sier Svanæs.

Noe av det viktigste man har funnet er at 10-20 prosent av de smittede står for 80 prosent av smittetilfellene, sier professoren, som mener det er mye å tjene på å begrense antall personer som er samlet.

- Kommunene klarer fremdeles å slå ned utbrudd, bortsett fra i de store byene, som Oslo, Bergen og nå også muligens Trondheim. I de store byene trengs det strengere tiltak for å slå ned villsmitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer