Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinteren lar vente på seg: - Uventet bonushelg

Til helga kan Sør-Norge nyte en uventet fin helg mens Nord-Norge må belage seg på bygevær og lave temperaturer. - Men til uka blir situasjonen snudd på hodet igjen, sier statsmeteorologen.

FINT HELGEVÆR: Mens Sør-Norge får fint vær og rolige vindforhold til helga, må Nord-Norge finne fram paraplyen. Gleden er likevel kortvarig i sør da situasjonen blir snudd på hodet til uka. Foto: NTB Scanpix
FINT HELGEVÆR: Mens Sør-Norge får fint vær og rolige vindforhold til helga, må Nord-Norge finne fram paraplyen. Gleden er likevel kortvarig i sør da situasjonen blir snudd på hodet til uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De som venter spent på vinteren må nok smøre seg med tålmodighet, ifølge statsmeteorologene ved Meteorologisk institutt.

Store deler av Sør-Norge kan nemlig vente seg uventet fint vær i helga.

Værvinnere i sør

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid opplyser overfor Dagbladet at Norge blir delt i to til helga med værvinnere i sør og kjøligere bygevær i nord.

- Norge blir delt i to, og Trøndelag og Sør-Norge får veldig fint vær med rolige vindforhold selv om det ikke nødvendigvis blir så mye sol der hele helga, sier Fagerlid.

Det kan riktignok bli en del lokale byger og tåke i deler av Sør-Norge i løpet av helga, men likevel ser det relativt lyst ut med lengre perioder med sol og fint vær.

- Det vil nok være skyer i Sør-Norge også, men vi har håp om perioder med sol, legger Fagerlid til.

- Uventet

Det fine helgeværet i Trøndelag og Sør-Norge overrasker statsmeteorologen som trodde det skulle bli langt kjøligere:

- Dette er på mange måter en uventet bonushelg for Sør-Norge. Vi var bekymret for helga og trodde det kom til å bli kjøligere, i hvert fall for Trøndelag og Vest-Norge, sier Fagerlid.

Forrige helg opplyste nemlig meteorologene om at det kom til å bli den aller siste helga med fint vær.

- Men der tok vi visst feil, legger statsmeteorologen til.

OVERSVØMMELSE: I sommer ble deler av Toten rammet av kraftig nedbør. Politiet sier til Dagbladet at det anslagsvis er snakk om skader for flere millioner kroner som følge av regnet. Video: Espen Madsen Vis mer

Spredte byger i nord

Nord-Norge er dessverre ikke like heldig med helgeværet denne gangen, og Fagerlid opplyser om at områdene nord for Tromsø kan vente seg en del spredte byger hele helga.

- Der blitt det pålandsvind og lave temperaturer, sier meteorologen.

I forrige måned var det unormalt mye nedbør, ifølge Meteorologisk institutt: Stasjoner på Østlandet, Vestlandet og i Trøndelag fikk omtrent det dobbelte av normal nedbør i september.

Bygeværet til helga gjelder riktignok ikke for hele Nord-Norge da områder sør for Nordland kan nyte godt av et høytrykk som gir litt penere helgevær, melder Meteorologisk institutt.

Resten av Nord-Norge må nok fram med regntøyet - men heldigvis varer ikke det fuktige været så altfor lenge.

Vinteren lar vente på seg

Til uka blir nemlig situasjonen snudd på hodet: Et lavtrykk som kommer inn mot Sør-Norge gir spredte byger mens nord for Trøndelag blir det derimot fralandsvind og veldig fint og tørt vær, ifølge Fagerlid.

Vinteren må vi altså vente litt lenger på både i nord og i sør, ifølge statsmeteorologen, som forklarer at det lufttrykket som kommer inn har med seg milde luftmasser.

- Det verste været er det nok litt tidlig for ennå, sier Fagerlid som forklarer at de har operert med en snøgrense på torsdag og onsdag for Sør-Norge:

- Men jeg vil tro at det likevel blir ganske mildt framover og at det vil regne i fjellene.

Når lavtrykket kommer inn, kan det være akkurat ved snøgrensen, men det kan stige igjen, legger han til.

SE TV: På denne videoen ser du hvordan det så ut på Snåsa i Trøndelag onsdag 29. mai. Vis mer

På onsdag meldte Meteorologisk institutt om at snøgrensa for Trøndelag kryper ned til 400 til 600 meter på torsdag.

I starten av uka falt det en god del snø nordvest i landet, men det er usikkert om dette blir liggende, ifølge Fagerlid.

Første frostnatt

Selv om det fremdeles blir en stund til snømengdene kommer i Sør-Norge, er det nok lurt å kle seg litt ekstra godt når man skal ut døra tidlig på morgningen.

Meteorologisk institutt kan nemlig opplyse om at flere områder likevel kommer til å oppleve den første frostnatta til uka:

- Det er nok mange steder som får oppleve sin første frostnatt allerede i helga, og da spesielt i Innlandet sier Fagerlid. Det kan kanskje vitne om at vinteren ligger og lurer like rundt hjørnet likevel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling