- Vinteren melder sin ankomst

Med snø og bikkjekalde kvelder i nord, erklærer vakthavende meteorolog vinteren for åpnet. Sørpå fordeler vær og vind seg «tradisjonelt».

STÅR HAN AV: Til uka kan det bli både kulde og snøvær nordpå, selv om det neppe blir like heftig med snø som på dette fire år gamle bildet fra Tromsø. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
STÅR HAN AV: Til uka kan det bli både kulde og snøvær nordpå, selv om det neppe blir like heftig med snø som på dette fire år gamle bildet fra Tromsø. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer
Publisert

Ved lunsjtider torsdag reiste Meteorologisk institutt følgende spørsmål på Twitter: Gjør vinteren sitt inntog i Nord-Norge til helga?

En time seinere kom svaret, fra instituttets egen vakthavende meteorolog:

- Vinteren melder litt sin ankomst nå, ja, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill til Dagbladet.

Kompromissløst på vidda

At Eikill sier «litt» skyldes kanskje at det er noe usikkerhet om hvor hardt vinteren slår til i helga:

«Det trekker inn kjølig luft fra nord, noe som gjør at det er snø og sludd i vente. Langs kysten av Nordland er det mildere, så her blir det stort sett regn fram til lørdag kveld», skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Fra og med mandag, derimot, melder vinteren seg med færre forbehold. Selvsagt mest kompromissløst lengst mot nord.

- Det blir minus 20 grader på Finnmarksvidda på kveldstid mandag og tirsdag, forteller Eikill.

Hun forklarer at kulden nordpå skyldes vind fra nord, først opptil kuling i helga, før vindprognosene blir mer usikre utover neste uke.

Får snø-påfyll

SKREKKEN: Et snøskred får innbyggerne i landsbyen Kowang i Nepal til å møtte løpe for livet. VIDEO: KameraOne Vis mer

Men kaldt blir det.

- Kulden nordaførr ser ut til å holde stand utover i neste uke. Det fortsetter med ganske kjølig vær, og av og på med snøbyger, sier hun.

Akkurat når og hvor de små lavtrykkene i Norske- og Barentshavet vil gi sludd og snø, er ikke lett å forutse.

Eikill mener likevel at tirsdagen trolig blir fin i Troms og Finnmark.

- Det ser ut som det kan bli en del påfyll av snø. Nå i mørketida er det greit med litt snø som gjør det lysere, sier Rannveig Eikill, som selv er stasjonert i Tromsø.

Trangt på «vær-pallen»:

Sørpå ble det en brutal inngang til helga, med oransje farevarsel for vindkast i Agder, Telemark, Buskerud og Innlandet, og gult farevarsel for regn i Rogaland og Hordaland.

- Lørdag blir det heldigvis roligere vindforhold, forteller Eikill, og sier at dette fortsetter på søndag, over hele Sør-Norge.

Derimot blir det regn i Trøndelag og på Nordvestlandet i helga.

- Lenger sør blir det nok ganske fint på søndag, også en god del sol. Utover i neste uke ser det fortsatt ut som at vi får den «tradisjonelle» nedbørsfordelingen: Mest på Vestlandet og i Trøndelag og mindre østafjells, sier Eikill.

Hun svarer slik når Dagbladet ber henne utrope en værvinner:

- Nedbørsmessig er det nok Østlandet som skårer høyest, med mest opphold og perioder med sol. Den som er interessert i snø og vinter, må nok dra lenger nord, til Troms og Finnmark, sier Rannveig Eikill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer