Vinteren uteblir: Mildt og vått vær i vente

Seks ledende sentre for værvarslinger viser at vintermånedene framover blir unormalt våte og milde. - Alle går i samme retning, sier seniorforsker.

VARMT: Sesongprognosene viser at Norge kan vente seg en vinter som er to gradere varmere enn normalt. Foto: Cicero / Skjermdump
VARMT: Sesongprognosene viser at Norge kan vente seg en vinter som er to gradere varmere enn normalt. Foto: Cicero / Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De som gleder seg til en kald og snøfylt vinter blir nok skuffa over sesongvarselet for månedene framover:

Seks prognoser for vinterværet fra flere internasjonale sentre for værdata viser nemlig at vi kan gå noen milde og våte måneder i møte. Det var NRK som først omtalte saken.

Mer vått vær i vente

Seniorforsker ved Cicero, Nathalie Schaller, understreker overfor Dagbladet at alle disse sesongvarslene anslår det samme:

- Prognosene var interessante for oss. Alle går i samme retning. Jeg vil aldri forutse vinterværet, om det vil bli dårlig skiføre for eksempel, men modellene kan gi en indikasjon, sier Schaller.

Det er sesongvarsler fra værsentre i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland som har kommet fram til det samme resultatet for vinterværet i Norge og Nord-Europa.

Schaller forteller at dette er prognoser for november, desember, januar og februar. Prognosene indikerer at mye av stormene langs nordatlanteren og jetstrømmene er på vei mot Nord-Europa.

- Med det kan vi forvente mer stormer, mer vått vær. Stormer om vinteren betyr også mildere temperaturer. Gjennomsnittlig vil det bli mildere enn normalt, sier hun.

- Generelle tendenser

Selv om modellene viser at vinteren blir unormalt mild, trenger man ikke gi opp håpet om en hvit jul helt ennå; disse modellene er nemlig ikke ment å brukes på samme måte som værvarslinger.

- Vi kan bruke de til å se generelle tendenser, slår Schaller fast.

Flere områder i Norge har også opplevd en del snøbyger allerede; i dag utstedte Meteorologisk institutt farevarsel på gult nivå for Helgeland, Saltfjellet og Salten.

I forrige uke meldte meteorologene dessuten om at minusgradene og vinterværet var i full anmarsj over hele landet, men det er tydelig at vinteren likevel ikke har kommet for å bli.

- Kan bli kaldt

Seniorforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt forklarer at sesongvarsler er veldig forskjellig fra værvarsler fordi været er såpass kaotisk:

MYE SNØ: Det kom 15 cm snø i Buskerud og Telemark. Det skapte kaos på veiene. Video: Rico Rasmussen Vis mer

- Denne statistikken er uforutsigbar. Man kan ikke avskrive at det blir en kald vinter heller. Sannsynlighetene viser at det er flere ting som kan skje. Man kan ikke kategorisk si at det blir en mildt og våt vinter, men det er større sannsynlighet for dette, sier han.

Benestad forklarer at sesongvarsler gir sannsynligheter - og at de her viser en større sannsynlighet for en mild og varm vinter, enn en kald vinter.

- Samtidig kan vi ikke avskrive at det blir kaldt. Selv om det er lavere sannsynlighet, kan det fortsatt inntreffe, legger han til.

Stort utslagsrom

For å kalkulere sesongvarselet for de neste månedene, bruker meteorologene og klimatologene den såkalte «NAO-indeksen» - eller Nord-Atlantiske Svingninger.

Denne indeksen kommer de fram til ved å regne på trykket på havnivå ved en værstasjon på Island og en på den portugisiske øygruppa Azorene.

Mens sesongvarslene er gode prognoser for værfenomener i tropene, er det likevel vanskelig å forutse været på lang sikt i Nord-Europa, forklarer Benestad:

- Det gir et stort utslagsrom. I tropene er det stort sett havet som påvirker vindene, her oppe har jordens rotasjon større betydning for hvordan været endrer seg. I tillegg har vi en kamp mellom kalde og varme luftmasser som ikke finnes i tropene.

Her kan du sjekke værvarselet på ditt sted fram til onsdag 6. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer