Vinterens første natt helt uten plussgrader

Natt til onsdag var første natt denne vinteren helt uten plussgrader ved noen meteorologisk målestasjon i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til onsdag var første natt denne vinteren helt uten plussgrader ved noen meteorologisk målestasjon i Norge.

Det opplyser værstatistiker Bernt Lie til NTB. Ifølge statsmeteorolog Øyvind Johnsen vil vinteren holde seg noenlunde stabil helt til onsdag i kommende uke.

- Egentlig er det helt normale temperaturer vi har nå, men de er naturligvis uvanlige i forhold til hva vi har vært vant til tidligere denne vinteren, sier Johnsen til NTB.
Bare minus

Fiplingsvatn i Nordland noterte seg for landets kaldeste natt med minus 33 grader natt til onsdag.

- Flere steder både i Midt- og Sør-Norge hadde vinterens hittil laveste temperaturer natt til onsdag, sier Bernt Lie. Et eksempel er Bergen med minus 5,8 som laveste temperatur fram til klokken 07.

- Men selv om det har vært kaldt, er det sjelden vi må vente såpass lenge utover vinteren for å få slike temperaturer, sier Lie.

På Blindern var det minus 10 grader natt til onsdag. Så sent som for to år siden måtte Oslo vente helt til 25 februar før det kom tosifrede minusgrader. Værnes ved Trondheim hadde minus 17 natt til onsdag. I 2005 var det ikke så lave temperaturer før 1. mars. Men dette er unntakene.
Karasjok og Røros

De laveste temperaturene i landet er det vanligvis Finnmarksvidda og Røros som står for. 6. februar var vinterens hittil kaldeste på Finnmarksvidda med minus 38,8 grader. Februarrekorden har Karasjok med minus 50,6 grader 4. februar 1881.

Røros hadde 31,4 minusgrader onsdag morgen. Det er fortsatt et stykke igjen til februarrekorden for Røros på minus 43,5 grader i februar 1900.

- Men slik det nå ligger an, vil i alle fall en liten del av februar ligne på en normal, norsk vinter, sier Lie.

Ifølge statsmeteorolog Johnsen blir det en svak temperaturstigning fram mot helga, spesielt på Østlandet, men stort sett blir det stabilt vintervær fram til og med onsdag i neste uke.

(NTB)