Vinterferie i sommerlandet Argentina

San Carlos de Bariloche rager opp til 3000 meter over havet. Beliggenheten i hjertet av Andesfjellene gjør Cerro Catedral ved Bariloche til et ski-eldorado.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARILOCHE(Dagbladet): Mens noen ligger på stranda i Europa og nyter sola, er det vinter på den sørlige halvkule. For ivrige skientusiaster er snøen tilgjengelig også i sommerferien.

Først må man reise Buenos Aires, og deretter fly videre til Bariloche, og innkvartere seg ved den enorme innsjøen Lake Nahuel Huapi.

Men drømmereisen kan ikke gjennomføres uten planlegging. Flyreisen innenlands er ingen dans på roser, og det er lett å merke hvilke enorme fjellmasser man flyr over når turbulensen slår inn.

Den lille byen Bariloche er spesiell. Rundt den enorme innsjøen ligger husene som er sterkt preget av de østerrikske innvandrerne som kom rundt 1900. Med arkitektur i typisk alpestil. Utenfor selve bykjernen preges av fattigdom, og man skal ikke kjøre langt før den østerrikske stilen erstattes av murstein og et mer fattigslig preg.

For eventyrerne

Bariloche er et slags norsk Trysil. Alt er preget av turismen. Her finnes hoteller i alle prisklasser, pensjonater og restauranter som serverer noe av det beste Argentinsk kjøkken har å tilby. I tillegg har svært mange av innbyggerne næringen sin knyttet til turismen. Her finner du muligheter til rafting, brevandring, sykling, klatring, kajakk, dykking, ridning og fisking hele året rundt.

I høysesongen har Bariloche et rikt natteliv, med en snitt-promille som kan forveksles med europeiske turiststeder. Sør-amerikanere er sjelden beruset, det er backpackerne som gjerne holder det gående ut i de små timer.

Dette er ikke verdens beste partysted, men naturen og opplevelsene er det som primært trekker de besøkende til Bariloche.

DRØMMEREISE:  Bariloche og ski-senteret Cerro Catedral har en nydelig utsikt over den enorme innsjøen Nahuel Huapi.
DRØMMEREISE: Bariloche og ski-senteret Cerro Catedral har en nydelig utsikt over den enorme innsjøen Nahuel Huapi. Vis mer

En halv times kjøring oppover fjellene fra Bariloche ligger Cerro Catedral; Sør-Amerikas mest avanserte skisenter med 39 heiser og uendelige skimuligheter. Både buss og taxi frakter folk opp, velger du taxi sparer du en time, og det koster ikke mer enn en femtilapp.

I bunnen av selve skisenteret er det verd å merke seg uvørne Sør-Amerikanere i slalåmstøvler med ski og staver til alle kanter. Det er umulig ikke å legge merke til de - flere tusen nybegynnere i like skidresser på vei ned bakken med en stil vi her hjemme forbinder med dansker på ski. Gondolene som går lengre opp i bakkene er absolutt å anbefale. Det er også her de beste kafeene ligger, og selvfølgelig finnes den mest fantastiske utsikten her oppe.

Den ufattelige størrelsen av Andesfjellene rundt innsjøen Nahuel Huapi er en mektig opplevelse.

Forberedelser

Det er flere muligheter for fantastiske og varierte toppturer, men da det her også finnes skredfare utenfor løypene, anbefales det å leie en guide den første dagen. Ellers er løypene i bakken mye bredere enn her hjemme, og dette gir også mange muligheter for å finne urørte perler.

Sommer her hjemme betyr lavsesong i Argentina, så flybillettene kan skaffes til en relativt rimelig sum, og særlig hvis man bestiller en stund i forveien. I vårt tilfelle ble det billigere å fly innom Rio, Brasil, på vei hjem. Dermed fikk vi ei uke med sommer og sol med på kjøpet. En slik kombinasjon av sommer og vinter gir full uttelling for den lange flyturen. Det er derfor verdt å sjekke litt alternative ruter både til og fra hvis man har noen dager til overs.

Hvis man reiser inn i juli anbefales det å booke både flyturen til Bariloche og et sted å bo på forhånd. Utenom denne tida er det lett å finne dette til en rimelig penge fra Buenos Aires. Skisesongen varer fra juni og ut oktober.

Billigland

Argentina er fortsatt et av de rimeligste landene i Sør-Amerika. Flybillett kostet 9600 kroner for Oslo-Buenos Aires - Rio - Oslo. Flybilletten t/r Buenos Aires - Bariloche kostet ca. 2000 kroner, men er langt billigere (ca. 900 kroner) utenom vinterferien. Vi bodde på et hyggelig hotell i Buenos Aires til 200 kroner natta, og på et rent og fint hostel inkl. frokost i Bariloche for 50 kroner natta.

Skikort derimot er kostbart i forhold til andre ting. Dette er fordi de må importere skiheisene fra Europa, samt at skisesongen er kort. Et dagskort i høysesongen koster ca. 150 kroner, mens i lavsesongen halveres prisene.

Mat er ekstremt billig for en nordmann, og et nydelig stykke argentinsk biff med drikke koster rundt 50 kroner på et lokalt sted. Turiststedene er som regel overpriset med dårlig kvalitet. Sølv og antikviteter er verdt å ta med seg hjem.

Ting tar tid

Argentinere er generelt et herlig folkeslag; ærlige og veldig imøtekommende.

Det kan være slitsomt å reise rundt med eget skiutstyr, men til tross for de små taxiene de har, møtte vi aldri en eneste taxisjåfør som ikke klarte å skvise skiene inn gjennom vinduet. Ting tar gjerne litt tid, og jo fortere man legger seg på en mer bedagelig døgnrytme, jo hyggeligere blir oppholdet.

PARTY: Afterski finnes også her, men i betraktelig roligere former enn vi er vant til fra Norge.
b>UTSIKT: Ikke mange steder i verden kan by på lunsj og fjellsol med denne utsikten.
«DANSKER PÅ SKI»: Det var som regel flest voksne mennesker i barnebakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer