Vinterferien: Sol i sør og vind i nord

Ønsker du solskinn og mildvær i vinterferien, bør du sørge for å oppholde deg i lavlandet i Sør-Norge neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens resten av landet må slite med skyer, vind og byger, kan østlendingene glede seg til det reneste påskeværet i uka som kommer. I alle fall de som bor i lavlandet.

- I fjellet i Sør- og Øst-Norge blir det nok en del vind. Men i lavlandet blir det mye sol og forholdsvis varmt. Best blir været onsdag og torsdag.

Oslo kan regne med temperaturer rundt 0 grader. I Nord-Norge, Midt-Norge og på Vestlandet blir det derimot mye vind og en del byger, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Snøskredfare

I helga fikk vi en forsmak på neste ukes ventede værforskjeller. Mens barn i Oslo kunne glede seg over sol og snø, måtte jevnaldrende i Trondheim kle seg godt for å være ute i blåsten lørdag og søndag.

Værforholdene gjør at det er stor snøskredfare flere steder i landet. Faren er særlig stor i fjelltraktene østafjells, opplyser Norges Geotekniske Institutt (NGI).

- Mye vind øker faren for snøskred. Siden vinden kommer fra vest, vil østvendte fjellområder være mest utsatt, opplyser Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Unngå rasutsatte steder

Skredforsker Steinar Bakkehøi sier at det enkelte steder er ustabile sjikt i snølaget. Dette fører til at skiløpere kan utløse skred i bratte skråninger.

- Dersom man hører drønn i snødekket, er dette tegn på skredfare, sier Bakkehøi. Han råder skiløperne til å være ekstra varsomme der det nylig har gått ras og unngå steder der man er spesielt utsatt for ras, som bratte skråninger og bekkedaler. En 18 år gammel gutt fra Lillehammer ble søndag tatt av et snøras i Kvitfjell.

(NTB) Se femdagersvarsel for ditt feriested her