Vinterkulda truer Nord-Korea

BEIJING/OSLO (NTB): Norges Røde Kors slår alarm etter å ha sett forholdene i Nord-Korea. Den sterke kulda og mangel på brensel, gjør at sykehus må sende pasienter hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturen har på det meste falt helt ned til minus 30 grader celsius, og det har falt uvanlig mye snø i Nord-Korea den siste tiden.

Sykehus i provinsene Pyongyang og Chagang bruker bare 10 prosent av sengeplassen fordi de ikke har kull nok til å varme opp rommene.

Bronkitt

- Direktøren ved et sykehus i Hyangsang har uttalt at sykehuset trenger 300 tonn kull for å komme gjennom vinteren. Myndighetene har bare levert 30 tonn, opplyser den norske Røde Kors-arbeideren Marte Ramborg til NTB.

Hun har besøkt seks sykehus og flere privatboliger i provinsene Pyongyang og Chagang og kan fortelle at sykehusene får inn stadig flere pasienter med bronkitt og lungebetennelse. Det internasjonale Røde Kors har kjøpt inn tepper, vinterklær og 55.000 kubikktonn kull.

- Vinteren er streng og befolkningen trenger klær og medisiner mer enn noen gang, sier Ramborg.

Medisinhjelp

De siste to ukene har Norges Røde Kors fløyet inn 70 tonn medisiner i 21 fylker i Nord-Korea.

Hjelpen skal dekke behovet til en befolkning på 2,3 millioner mennesker i cirka tre måneder fremover. Det er første gang siden 1995 at sykehus i dette området får medisinhjelp.

- Ved flere sykehus er det fra null til minus fem grader i korridorene. Bare enkelte rom er varmet opp, men ofte ikke til mer enn ti grader, sier Ramborg.

Vokser mindre

Til tross for kulde og medisinmangel spiser nordkoreanerne bedre enn før. De lever fortsatt på avlinger som de fikk i september-oktober og de har også fått flere hundretusen tonn mat fra ulike hjelpeorganisasjoner.

Men sykehusene må fortsatt behandle barn som er underernært, opplyser Røde Kors. Ved et barnehjem i Sinuju har gjennomsnittshøyden til sjuåringer gått ned fra 1,20 meter til 90 centimeter de siste tre årene på grunn av dårlig ernæring.

Norges Røde Kors har gitt mathjelp til Nord-Korea siden 1995. Den siste tiden er 740.000 mennesker i området blitt mer eller mindre avhengige av matleveransene fra hjelpeorganisasjonen.