Vintermyter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POSEIDON - HAVETS GUD var alltid rasende, ikke minst fordi hans bror, Zevs, fikk rå over himmel og jord og dermed ble den mektigste.Men Poseidon - jordrysteren - bestemte over vulkanutbrudd og jordskjelv. Og hver havstorm er bevis på at han fins. Poseidon var jentegæren og ble far til mange uhyrer. Man fikk respekt som Poseidons sønner.I disse dager feirer grekerne sin havgud, og vi kan feire Terje Nordby som er kommet med sin første av fire bøker om myter; «Vintermyter». Den begynner nettopp med å fortelle om Poseidon, som skapte hesten og som blant andre forførte Medusa. - Hun ble gravid og mens helten Persevs hogde hodet av henne, sprang den gylne vingehesten Pegasus fram fra hennes blod, forteller Terje Nordby i første kapittel. Men det var først i middelalderen Pegasus ble dikternes gud.

TERJE NORDBY, kjent både som forfatter av Tramteatrets mange suksesser og for sine bidrag til satirens pris i blant annet «Nikkerne» og «Hallo i uken», bærer på et vell av kunnskaper. Det er som om han eier en Sareptas krukke, fylt av myter og som Sareptas aldri blir tom. Det begynte med «Mytekalender» i radio i P2 i januar 2005. I hvert fall kan det virke slik for alle de tusen lyttere som hver morgen kl. 06.50 hørte på programmet, og som gudskjelov for ikke-morgenfuglene gikk i reprise på formiddagen. Skjønt da var de fleste på jobb. Når «Mytekalender» i januar kommer tilbake hver dag hele uka, vil reprisen gå kl. 22.05 om kvelden, et atskillig mer forbrukervennlig tidspunkt. Ikke minst fordi hans programmer fortjener et helt øre, ikke kun et halvt, mens man løper til og fra dusj og brødrister og matpakker og unger.Men selv om tidspunktene ikke for alle var de beste, ble «Mytekalender» programmet som satte lytterrekord gjennom hele P2\'s historie.

DET ER DEILIG oppmuntrende i Ei tid da det meste skal være kjapt, kvikt og løssluppent.Terje Nordby henter mytene fra mange kilder; mytologi og verdensreligionene og eventyr. Hans tilmålte ti minutter er spekket med fordypning i de forskjelligste mytiske temaer, og lytterne sitter igjen med mye ny kunnskap. Dessuten en ro, fordi programmene fjerner seg fra dagens raske mediespråk og henter oss til kulturhistoriens verdenshimmel.Begynte det med Mytekalender? Det er bare halve sannheten. For Terje Nordby er myter en besettelse som stadig leder han videre til nye. Han har skrevet flere bøker, blant dem «Forvandlinger - et moderne møte med greske myter» som resulterte i flere radioserier. Han står også som forfatter av «Mysterium far forsvunnet» som er stor fortellerkunst. Nå skal han igjen bruke sin fortellerevne og innsikt i en ny serie i «Mytekalender».Mytene handler om det helt grunnleggende; livet, døden, kjærligheten, smerten. Ingen av oss slipper unna.