Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vintersesongen legger press på UDI

Svært mange av hotellene som er tatt i bruk som akuttmottak skal tilbake i ordinær drift før vintersesongen. UDI mister 13 000 av 16 000 akuttplasser før februar.

SNART SESONG: Rondablikk høyfjellshotell et et av mange overnattingssteder som har blitt brukt som akuttmottak nå under lavsesongen. Med vinter og snø ønsker mange hoteller å gå tilbake til normal drift, noe som legger press på UDI for å skaffe nye oppholdsplasser for asylsøkerne. Nå skriver VG at investoren bak ikke lenger ønsker at hotellet skal drives som asylmottak. I en epost til avisen skriver Ola Moe at «Rondablikk ønsker ikke lenger å bli assosiert med denne type innkvartering og avslutter virksomheten». Foto: TROND J. STRØM
SNART SESONG: Rondablikk høyfjellshotell et et av mange overnattingssteder som har blitt brukt som akuttmottak nå under lavsesongen. Med vinter og snø ønsker mange hoteller å gå tilbake til normal drift, noe som legger press på UDI for å skaffe nye oppholdsplasser for asylsøkerne. Nå skriver VG at investoren bak ikke lenger ønsker at hotellet skal drives som asylmottak. I en epost til avisen skriver Ola Moe at «Rondablikk ønsker ikke lenger å bli assosiert med denne type innkvartering og avslutter virksomheten». Foto: TROND J. STRØM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har på kort tid i Norge blitt opprettet i overkant av 16 000 midlertidige overnattingsplasser for asylsøkere. UDIs oversikt over akuttmottak viser at det er opprettet 114 mottak.

Gårder, hoteller, rorbuer, campingplasser og næringslokaler, mange på tynt befolkede steder, har trått til. For mange har nok asylinkvarteringen også bidratt til ekstra kroner i kassa, ved å gi full dekning utenfor sesong.

Men svært mange av avtalene utløper nå i løpet av november, desember og januar.

Kun elleve av avtalene, som til sammen står for rundt 3000 overnattingsplasser, har avtaler som løper lenger enn januar.

Avtalene for de øvrige 13 000 akuttplassene som nå er i bruk, utløper før 1. februar.

Har opsjon Svært mange av de midlertidige asylmottakene er hoteller og overnattingssteder som har sin antatte ordinære høysesong nå i vintermånedene, som gjerne vil tilbake til ordinær drift før sesongen slår inn for fullt.

UDI har ifølge sine standardkontrakter en opsjon på forlengelse av avtalens løpetid med 2 + 2 måneder. UDI bekrefter at de ved flere anledninger har benyttet seg av denne opsjonen, men sier at de nå er forberedt på å «flytte ut» før vintersesongen.

- Dette er midlertidige plasser som vi bruker i påvente av at vi får opp nok ordinære mottaksplasser. Vi er fullt klar over at mange av disse akuttinnkvarteringsstedene snart skal benyttes til hotellgjester og tas i bruk til vinterturisme og andre formål. Derfor kan vi ikke bruke disse tilbudene til å huse asylsøkere i lang tid framover. Plassene er dessuten langt dyrere enn vanlige mottaksplasser, og avtalene er av kortere varighet og etablert med tanke på kort oppholdstid, skriver Therese Bergwitz-Larsen i UDI i en epost til Dagbladet.

UDI jobber på spreng for å erstatte de midlertidige plassene med ordinære mottaksplasser.

Båter og brakkeleirer Nå i november inngikk UDI avtaler om 3180 ordinære mottaksplasser, som etter planen skal kunne starte opp 1. desember.

Nylig ble det også utlyst driftsavtaler, med mål om å få 30 000 mottaksplasser over hele landet. Fristen for å levere inn tilbud er 11. desember.

Disse plassene er planlagt å stå klare fra månedsskiftet januar/februar.

Hvor mange plasser UDI ha innen februar, vet de ikke.

- Vi kan ikke gi et konkret tall. Det avhenger helt av hvor mange asylsøkere som fortsetter å komme i tiden framover. Vi jobber dessuten med mange tiltak parallelt nå, både ordinære mottaksplasser, flytende boløsninger og brakkeleirer, for å unngå at vi kommer i en situasjon hvor vi ikke klarer å skaffe tak over hodet til de som kommer, skriver UDI.

Senker kravene Det skrikende behovet for innkvartering av asylsøkere gjør at regjeringen nå gjør det enklere å opprette asylmottak.

Etablering av asylmottak skal heretter være unntatt vanlig byggesaksbehandling og tekniske krav, har regjeringen bestemt.

Fredag ble en midlertidig forskrift som åpner for raskere etablering av asylmottak og omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år, vedtatt. Hensikten er å redusere tiden det tar å behandle byggesaker i kommunene.

- Det er krise i mottaksapparatet. Vi må nå redusere saksbehandlingstiden for å sikre at ingen må sove på gaten. Men vi må også unngå at det brukes kostbare løsninger som hotell, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Forskriften unntar fra kravet om søknadsplikt, formelt nabovarsel og en rekke kvalitetskrav, som for eksempel energi, tilgjengelighet og heis.

I tillegg gis det et midlertidig unntak fra krav om sprinklingsanlegg, forutsatt at byggverket har brannalarmanlegg, rømningsveier og døgnkontinuerlig brannvakthold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media